restauracija Sultan Valide dzamije

Započeta restauracija jedine carske džamije u Sandžaku

Sjenica vesti

Jedina sačuvana carska džamija u Srbiji i Sandžaku, neće biti samo prostor za molitvu, već će, kao jedan od simbola Sjenice i regije Sandžak, biti otvorena za sve posjetioce, i predstavljati kulturnu i turističku atrakciju.

Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) realizira projekat obnove i restauracije sjeničke Sultan Valide džamije. Radovi na tom objektu su ovih dana intenzivirani, a od naredne godine kada bude obnovljena i otvorena za vjernike i posjetioce, pored originalnog izgleda, imaće i trijem s kamenim stubovima i šadrvan.

Jedina sačuvana carska džamija u Srbiji i Sandžaku, neće biti samo prostor za molitvu, već će, kao jedan od simbola Sjenice i regije Sandžak, biti otvorena za sve posjetioce, i predstavljati kulturnu i turističku atrakciju.

Restauracija sjeničke Sultan Valide džamije je značajna ne samo za Sjenicu, Sandžak već i Zapadni Balkan, njeni potencijali su višestruki, ocjenjuju sagovornici za Anadolu Agency (AA).

Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Beogradu, Mehmet Bayrak kaže da je Valide Sultan džamija jedna od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika na području Sandžaka i zbog toga što je majka osmanskog sultana Abdulaziza, Valide Pertevnihal, 1870. godine izgradila tu džamiju, ona ima veliku vrijednost i važnost.

Kako bi se ova džamija zaštitila i očuvala, TIKA je ove godine započela realizaciju projekta restauracije sjeničke džamije Sultan Valide.

Džamija je do sada pretrpjela značajna oštećenja i promjene. Tokom Prvog svjetskog rata, 1917. godine, austro-ugarska vojska je skinula olovni lim s kubeta (kupole džamje) kako bi ga koristila za proizvodnju municije. Džamija je zatim bila prekrivena ćeremidon, a kasnije bakarnim limom.

– Da bi džamiju vratili u orginalno stanje, kube džamije će biti ponovo obloženo olovnim limom. Također, kako bi budućim generacijama ostavili džamiju na korištenje, obnovićemo i kubad džamije koja su u osnovi dosad imala drvenu konstrukciju. Tokom obnove i restauracije izgradićemo i šadrvan džamije koji je uništen tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu i samim tim uljepšati njen izgled – rekao je Bayrak u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Sedamdesetih godina na džamiji je urađena spoljašnja fasada malterom, ali je orginalno, kao fasadu, imala kamen. Prema projektu TIKA-e, spoljašnjost džamije biće od kamena i potpuna restauracija biće završena i otvorena za vjernike i posjetioce u ljeto naredne godine.

– Džamija će u potpunosti postati simbol regije, kao jedina ‘Selatin džamija’ (džamija koju su gradili sultani). Iz tih razloga, kao TIKA smo započeli restauraciju ove džamije – istakao je predstavnik Turske agnecije za razvoj i saradnju (TIKA) u Srbiji, Mehmet Bayrak.

Čitaj još:  Nije teško spasiti život (Video)

Džamija kao identitetski stub

Arheolog i pomoćnik predsjednika Općine Sjenica, Mustafa Baltić, ističe da obnova i restauracija Sultan Valide džamije kao kulturno-historijskog objekta značajna je ne samo u kulturuloškom i vjerskom, već i u turističkom smislu.

– U kulturološkom smislu ona je značajna po tome što je jedina carska džamija, što se u estetsko-arhitektonskom smislu ne uklapa u 19. stoljeće, što ima najveću kupolu bez stubova na Balkanu. Značajna je što na jedan tradicionalan način odražava tradicionalni islam na ovim prostorima i predstavlja osmanski islam koji je ovdje vijekovima prisutan – smatra Baltić.

Mustafa Baltic restauracija dzamije

On dodaje i da će, restauracijom ovog kulturno-historijskog objekta, Sjenica ojačati turističke potencijale.

Prema njegovim riječima, Sultan Valide džamija, koju su gradili pravoslavci, identitetski je stub ljudi ovog kraja.

– Ona (džamija) je mjesto identiteta svih nas, ne samo Bošnjaka, Turaka, muslimana, nego svih onih koji ovdje žive. Ona je identitetski stub oko kojeg se svi okupljamo u ovom gradu. Kada zavirimo u naum Pertenvihal Sultan Valide, to je ono što je najznačajnije. Pitamo se zbog čega bi neko u maloj kasabi gradio ovako velelepnu građevinu. Kada je ona, cijenjeći ove stanovnike, ostavila nam u amanet i naslijeđe dužni smo da to obnovimo i imamo mišljenje o nama kakvo je ona imala – poručio je Baltić, inače istraživač islamske umjetnosti i arhitekture iz Sjenice.

Džamija će, podvlači Baltić, nakon obnove i restauracije imati “svu energiju koju je skupljala stotinama godina” i imati kupolu i trijem kakvi su bili zamišljeni.

Unutrašnjost džamije će biti svijetloplava i s ornamentima, kakva je bila kada je sagrađena.

– Svi ti simbooli na neki način predstavljaju nekih pet stotina godina našeg ovakvog opstanka na ovom prostoru – zaključio je Baltić.

Ljepotica Sjenice i Sandžaka

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, nalazi se u samom centru Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada i te općtine na jugozapadu Srbije.

Sagrađena je sredinom 19. stoljeća kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status “carske” ili “careve”, jer ju je gradila sultanova porodica.

Zbog perioda u kojem je građena, ima simboliku Osmanskog carstva, specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kupolu bez stubova čiji je prečnik oko 15 metara.




U to vrijeme, 1870. godine, bila je najzapadnija novosagrađena carska džamija u Evropi, a Sjenica nije brojala ni pet hiljada stanovnika. Sjenica je 1864. godine postala sjedište Novopazarskog sandžaka.

Čitaj još:  Muamer Hukić posetio boksere "Balkan boksinga"

Sjenička džamija dominira tim gradom. Nalazi se prekoputa zgrade lokalne uprave, na malom uzvišenju. Sagrađena je bez temelja, od bijelog kamena i materijala s ovog podneblja. Ima jednu munaru s jednom šerefom. Njena izgradnja nije u potpunosti završena zbog nedostatka finansija u to vrijeme. Na to ukazuju postavljeni originalni kameni osnove stubovi koji nose kupole trijema.

Iznad ulaznih vrata nema tariha (tebele), jer nije bila završena, ali postoje ukrasi. Plastika s desne strane simbolično, u obliku koncentričnih krugova, prikazuje univerzum, a s lijeve strane Džennet (raj).

Džamija je bila unutra obojena svjetloplavom, tirkiznom bojom koja je u to vrijeme bila i sultanovo obilježje. Od osamdesetih godina, posebno unutrašnji prostor je više puta restauriran i prepravljan i na zidovima do početka restauracije nije bilo ukrasa, kaligrafije i ornamentike. Zbog spoljašnjeg izgleda džamija se zvala i “kuršumli” ili “bijela”.

Unutrašnjost džamije je dobro osvijetljena s više drvenih prozora u nivou mihraba i u podnožju kupole. Do danas su sačuvani originalni mihrab i drveni mahvil (galerija), ćurs (govornica) je uklonjen, dok je mimber više puta mijenjan. Iznad mahvila, su tri kubeta, kao i ono osnovno koje pokriva prostor za klanjanje. U unutrašnjosti su također sačuvani originalni drveni stubovi koji nose galeriju.

Postoji i legenda o džamiji, prema kojoj su hajduci i odmetnici opljačkali karavane s robom Pertevnihal Valide sultanije. Prema toj priči, pošto je sultanija vratila svoju robu i dukate, dala je da se u Sjenici izgradi džamija.

U džamiji je 1917. godine održana Sjenička konferencija i, tokom historije, bila je centar raznih dešavanja. Taj objekat ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države.

izvor: Anadolija – Medin Halilović

Facebook komentari

Leave a Reply