Trasa autoputa preko pesteri / Sjenica - Duga Poljana

Nama svaka trasa autoputa odgovara (Foto)

Slike, Vijesti 2015

Koridor ide preko Golije i Peštera
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović u Novom pazaru otklonila dilemu oko gradnje puta do Boljara. Definitivno se odustalo od gradnje preko Zlatibora

Trasa autoputa preko pesteri / Sjenica - Duga Poljana

Trasa Koridora 11 je utvrđena i proći će od Požege, padinama Golije, preko Peštera do Boljara.

Ovim je, boraveći nedavno u Novom Pazaru, Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, otklonila svaku dilemu o tome da li će se ova značajna saobraćajnica graditi preko Golije ili Zlatibora. Mada je struka još pre nekoliko godina jasno rekla da se između takozvane „zlatiborske“ i „golijsko-pešterske“ trase auto-puta Beograd – Požega – Boljare (granica sa Crnom Gorom), opredelila za kraću i jeftiniju peštersku trasu, „zlatiborski lobi“ poslednjih dana ponovo je pokrenuo inicijativu zagovarajući svoju varijantu.

Ministarka je poručila da na glavnom projektu više nema mnogo mogućnosti za izmene, razmišlja se samo o mogućnostima da se krakovima auto-puta sa Koridorom 11 povežu i neka druga područja u ovom delu Srbije. Uskoro će se znati i model finansiranja ove i drugih deonica na auto-putu Beograd – Boljare – Jadran.

Čitaj još:  Opština Sjenica usvojila budžet za 2016. (Video)

Koliko god „zlatiborski lobi“ imao argumente da auto-put prođe preko ove planine, ako se izuzme činjenica da je trasa preko Peštera i podnožjem Golije kraća i jeftinija, vrlo jaki argumenti Golije i Peštera su u činjenici da je ovo najzapostavljeniji deo Srbije, da raspolaže sa ogromnim prirodnim i turističkim potencijalima koje će auto-put „otkriti“ i približiti Srbiji i svetu i da će modernom saobraćajnicom biti zaustavljene seobe koje prete da potpuno isprazne ovaj deo Srbije.

MNOGO MOSTOVA I TUNELA

Trasa Požega – Boljare dugačka je 107 kilometara, znatno je kraća od zlatiborske, ali će biti vrlo teška za izgradnju, jer je u planu više desetina mostova i velikih tunela.

Čitaj još:  "ZMAJEVAC" VELIBOR VELIČKOVIĆ za RAMA TAHIROVIĆA

M. Nićiforović

Pogledajte još:

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “Nama svaka trasa autoputa odgovara (Foto)

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .