Trasa autoputa preko pesteri / Sjenica - Duga Poljana

Nama svaka trasa autoputa odgovara (Foto)

Slike, Vijesti 2015

Koridor ide preko Golije i Peštera
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović u Novom pazaru otklonila dilemu oko gradnje puta do Boljara. Definitivno se odustalo od gradnje trase preko Zlatibora

Trasa autoputa preko pesteri / Sjenica - Duga Poljana

Trasa Koridora 11 je utvrđena i proći će od Požege, padinama Golije, preko Peštera do Boljara.

Ovim je, boraveći nedavno u Novom Pazaru, Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, otklonila svaku dilemu o tome da li će se ova značajna saobraćajnica graditi preko Golije ili Zlatibora. Mada je struka još pre nekoliko godina jasno rekla da se između takozvane „zlatiborske“ i „golijsko-pešterske“ trase auto-puta Beograd – Požega – (granica sa Crnom Gorom), opredelila za kraću i jeftiniju peštersku trasu, „zlatiborski lobi“ poslednjih dana ponovo je pokrenuo inicijativu zagovarajući svoju varijantu.

Ministarka je poručila da na glavnom projektu više nema mnogo mogućnosti za izmene, razmišlja se samo o mogućnostima da se krakovima auto-puta sa Koridorom 11 povežu i neka druga područja u ovom delu . Uskoro će se znati i model finansiranja ove i drugih deonica na auto-putu Beograd – Boljare – Jadran.

Čitaj još:  KONAČNO: Struja stiže Jelićima u Janturine (Slike)

Koliko god „zlatiborski lobi“ imao argumente da auto-put prođe preko ove planine, ako se izuzme činjenica da je trasa preko Peštera i podnožjem Golije kraća i jeftinija, vrlo jaki argumenti Golije i Peštera su u činjenici da je ovo najzapostavljeniji deo Srbije, da raspolaže sa ogromnim prirodnim i turističkim potencijalima koje će auto-put „otkriti“ i približiti Srbiji i svetu i da će modernom saobraćajnicom biti zaustavljene seobe koje prete da potpuno isprazne ovaj deo Srbije.

MNOGO MOSTOVA I TUNELA

Trasa Požega – Boljare dugačka je 107 kilometara, znatno je kraća od zlatiborske, ali će biti vrlo teška za izgradnju, jer je u planu više desetina mostova i velikih tunela.

Čitaj još:  Ovako novinari opisuju našu zimu na Pešteri i Sjenici

M. Nićiforović

Pogledajte još:

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “Nama svaka trasa autoputa odgovara (Foto)

Kommentar verfassen