Mine u Sjenici

Na Dubinju pronađen kontejner kasetnih bombi (Video)

Sjenica vesti, Vijesti 2015

U neposrednoj blizini vojnog aerodroma Dubinje kod Sjenice, timovi Sektora za vanredne situacije i Norveške narodne pomoći pronašli su kontejner s neeksplodiranim kasetnim bombama. Na osnovu oznaka utvrđeno je da je reč o kontejneru američke proizvodnje, koji je korišćen tokom NATO bombardovanja Srbije.

Mine u Sjenici

Posle dvosatne procedure i obezbeđivanja lokacije, ekipi RTS-a dozvoljeno je snimanje kontejnera koji je ukopan dvadesetak centimetara u zemlju i deformisan od udarca.

Članovi Tima za razminiranje pokazali su tri kasetne bombe uz kontejner, koje su najverovatnije ispale u trenutku pada. Dodatni rizik za izvlačenje, jer pretpostavljaju da ih u kontejneru ima još 199.

“Prilikom izviđanja, pronađen je ovaj kontejner sa kasetnim bombama, kompletan, što je jedinstven slučaj do sada, tim složeniji za eliminisanje, za bezbedno uklanjanje odnosno uništavanje. Naši pirotehničari iz Sektora za vanredne situacije su ovde već drugi dan, a kako stoje stvari, biće ovde još dva do tri dana”, ističe načelnik Uprave civilne zaštite Bratislav Rančić.

Čitaj još:  Muamer je sad siguran, hoće Kličkova u ringu!

U timu za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava drže se tri zlatna pravila: poštovanje procedure, nošenje zaštitne opreme i što manji broj ljudi na terenu.

Imperativ je bezbednost, a ne brzina. U opštini Sjenica biće ispitano više od milion i šeststo hiljada kvadratnih metara.

“To je jedinstveni projekat na svetu, s obzirom na to da Centar za razminiranje u saradnji sa Norveškom narodnom pomoći razvija novu metodologiju koja bi trebalo da bude mnogo efikasnija i podjednako bezbedna kao i ranije metode”, kaže direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović.

Na teritoriji Srbije do sada je od kasetnih bombi očišćeno 11 miliona kvadratnih metara. Pretpostavlja se da bombi ima na još šest miliona kvadrata.

Čitaj još:  Fudbal: Sloga savladala FAP iz Priboja (Slike)


Stisnuti sivo X u gornjem desnom uglu ekrana, da bi došli do play opcije. Nažalost ovaj snimak nije dozvoljeno dignuti na youtube.

 

Dušan Jemuović

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Na Dubinju pronađen kontejner kasetnih bombi (Video)

Leave a Reply