HASIB SECOVIC - SELO RASNO - PESTER

Nema zezanja sa zimom na Pešteri (Video)

Sjenica vesti, Video, Vijesti 2014

Na Pešterskoj visoravani tokom novogodišnjih praznika izmerena je najniža temperatura u regionu – 36 stepeni ispod nule. Iako se živa u termometru podigla, na kako meštani kažu prijatnih minus pet, mećave, vetar i led su najveći problem.

HASIB SECOVIC - SELO RASNO - PESTER

U Selu Rasno na 1.200 metara nadmorske visine živi Hasib Šećović. Poterao je goveda na izvor. Snega je više od 25 centimetara.

“Hala bogu imamo i u zgradi (misli na štale, uobičajeni naziv na Pešteru) vodu. Mada kad je ovakav minus, ka što je bio pre neko jutro, zaledi se voda. Zato sam ih ja danas ovde i isterao”, kaže Šećović.

Nekoliko stotina metara dalje, putem ka Karajukića Bunarima protiče Rasanska reka. Ispod mosta metar debeo led. Tu, u neposrednoj blizini je vir na kome se napajaju goveda ali već danima nema njihovih tragova.

Čitaj još:  Sutra počinje Ramazanski Bajram, kraj posta

Karajukića unari je jedno od naselja na Pešteru gde se svakodnevno mere temperature.

U novogodišnjoj noći ovde je izmereno čak 36 stepeni ispod nule. Temperatura je sada oko nule ali je subjektivni osećaj zbog vetra da je znatno hladnije.

Sa sjeničke strane visoravni u Selu Brnjica Ratko Karličić u kolibi loži vatru. Na gredama stoji okačeno meso. Tako se u Brnjici, i svuda na Pešteru, meso suši vekovima.

“Nije se imala pušnica, sad se već prave. Mi nismo još napravili pušnicu. Ali ni jedna pušnica ne može da sredi meso kao u kolibi kad se suši”, kaže Ratko.

Čitaj još:  PSD Zmajevac iz Sjenice ugostilo Egea iz Beograda

Uprkos surovim uslovima tokom zime, gostoprimstvo na Pešteru je način života.

Pripremio Dušan Jemuović

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Nema zezanja sa zimom na Pešteri (Video)

Leave a Reply