Ansambl-Jelek-Sjenica

Predstavljamo vam Ansambl Jelek iz Sjenice

Nevladine organizacije, Sjenica vesti

Predstavljamo vam danas najmlađi ansambl u Srbiji, kako bi Sjeničaci rekli KUD, mada to nije po svojoj strukturi. U pitanju je ansambl Jelek se bavi očuvanjem kulturnog stvaralaštva našeg podneblja i cele Srbije.

Ansambl Jelek Sjenica
Ansambl Jelek Sjenica

Ansambl narodnih igara i pesama je na inicijativu nekolicine roditelja počeo sa radom polovinom januara ove godine iako zvanično nije bio registrovan. Tom prilikom je formiran inicijativni odbor koji je prikupio svu potrebnu dokumentaciju i zvanično 20.02.2014. godine registrovao udruženje u agenciji za privredne registre republike Srbije.

Udruženje paraplegičara Sjenice i ansambl Jelek su jedina dva udruženja koja su multietnički i multinacionalno orijentisana u Sjenici.

Zadaci udruženja su očuvanje tradicije i kulture sa prostora naše opštine, kako srpskog tako i muslimanskog, odnosno bošnjačkog stanovništva, i narodnog stvaralaštva našeg podneblja i cele Srbije.

Ansambl Jelek ima trenutno dve sekcije koje rade, i to pevačku i folklornu iako programski postoje još i likovna, literarna i glumačka. Ansambl se pored kulturnog, bavi i humanitarnim i ekološkim radom.

Čitaj još:  Čajanka "Borovi 2011" Sjenica

Ansambl Jelek broji 45 članova, od toga 10 i 35 dece. Za sada funkcioniše samo dečji ansambl ali se radi na tome da i stariji članovi dobiju učešće u nastupima. Za nepunih sedam meseci ansambl je učestvovao na više festivala i ostvario veliki uspeh.

11.05.2014. godine, posle nepuna tri meseca, na međunarodnom festivalu folklora “Zlatni opanak” u Valjevu koji traje tri dana, poslednjeg dana osvojio je pehar pobednika večeri u konkurenciji od 25 udruženja.

Na festivalu su učestvovala udruženja iz Bosne, Crne Gore, Makedonije i Srbije, ukupno 87 udruženja u tri dana. Ansambl je trenutno najmlađe folklorno udruženje u Srbiji.

Ansambl Jelek se finansira isključivo od članarina, ali i od donacija roditelja dece i naših prijatelja.

Čitaj još:  Posetite sutra poljoprivredni sajam (Video)

Uskoro ćemo vam predstaviti slike i video snimak pehara i nagrada sa raznih nastupa ansambla Jelek.

Facebook komentari

Povezane teme

One thought on “Predstavljamo vam Ansambl Jelek iz Sjenice

Leave a Reply