Ekrem Lekić pomaže razvoju poljoprivrede na Pešterskoj visoravni

Vijesti 2014

Čekajući farmere Evrope na Pešteru

Kad su nedavno, u želji da pospeše razvoj stočarstva na Pešteru i poboljšaju plasman svojih proizvoda na prostoru bivše Jugoslavije i u Evropi, u Karajukića Bunarima formirali Zemljoradničku zadrugu Pešterska visoravan, najugledniji farmeri iz ovog dela Srbije jednoglasno su za predsednika svoje skupštine izabrali Ekrema Lekića, biznismena iz Sarajeva, koji je uprkos brojnim obavezama u firmama koje vodi i udruženju Sandžaklija u Sarajevu, čiji je odnedavno predsednik, rado pristao da pomogne svojima u rodnom kraju.

– Rođen sam u selu Dolići, blizu Karajukića Bunara, studirao sam i ostao u Sarajevu, veći deo života proveo sam u Bosni, poslovi su me vodili svuda po svetu, ali kad god bih dobio priliku, trudio sam se da dođem na Pešter, da se vidim sa mojim Peštercima, da čujem šta ih boli i da, ako mogu, pomognem. Čim su me pozvali da dođem u Karajukića Bunare i pomognem u osnivanju zadruge i oživljavanja stočarstva rado sam se odazvao pozivu – kaže Lekić i dodaje:

– Od studentskih dana znam da je Pešter raj za stočarstvo i nepresušni rudnik zdrave hrane koji se, nažalost, ne koristi ni 10 odsto.

Stalno me je mučilo to saznanje, bilo je i ranije pokušaja da napravimo nešto ozbiljnije, ali nije išlo, nadam se da će zadruga Pešterska visoravan biti bolje sreće. Što se mene tiče, iskoristiću sve veze koje imam po Evropi, angažovaću sve ugledne Pešterce i Sandžaklije u Bosni i širom sveta da znanjem, ulaganjima i vezama pomognemo ovdašnjim stočarima. Već sam uspostavio kontakte u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Holandiji…

– Cilj nam je da najpre omasovimo stočni fond, a da potom proizvodnju sjeničkog sira, pešterskog jagnjeta, pršute, mese, ovčavine(paprike u pavlaci), zdravu hranu iz netaknute prirode ponudimo Evropi, Rusiji i arapskom svetu koji je naša velika izvozna šansa. Planiramo da na Pešter dovedemo strance, da se i oni ovde oprobaju u proizvodnji zdrave hrane, da ulože novac u velika stada, mlekare, klanice i prerađivačke kapacitete…


Ekrem Lekić

– Želimo da uspešni Pešterci, kojih je više desetina hiljada po belom svetu, ulažu svoj novac u rodni kraj i stočarstvo i da jednoga dana postanemo Švajcarska ili Australija – ističe Lekić i podseća da će svi ovi planovi ostati mrtvo slovo ako se u njihovu realizaciju ne uključi i Vlada Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu rekao da će poljoprivreda biti prioritet Vlade Srbije. Nameravamo da ga uskoro posetimo i zamolimo da dođe na Pešter, da se lično uveri s kakvim neiskorišćenim potencijalom raspolažemo. Verujemo da će nas razumeti i da će nam pomoći – naglašava ovaj biznismen i zaljubljenik u rodni kraj.

Ništa bez nauke
Ekrem Lekić kaže da samo u Bosni živi i radi 60 ili 70 doktora nauka i 50 magistara koji su poreklom iz Sandžaka, mahom s Peštera. Mnogi od njih mogli bi svojim znanjem i iskustvom, sticanim širom sveta, da pomognu rodnom kraju, a mnogi su izrazili spremnost i da potpuno besplatno savetima i projektima pomognu ZZ Pešterska visoravan i pešterskim farmerima.

Čuvar tradicije
Ekrem Lekić svake godine finansijski pomaže održavanje tradicionalnih konjičkih trka u Karajukića Bunarima i drugim pešterskim selima.
– Moj otac je voleo konje, kao i svi Pešterci, i ja sam nasledio ljubav prema dobrim galoperima i trkama koje podižu adrenalin Peštercima, ma gde da su u svetu. Dolazim uvek na sve komšije i redovno obezbeđujem nagrade za najbolje učesnike, činiću to vrlo rado i ubuduće – poručuje Lekić.

IZVOR: SJENIČKI FORUM http://www.sjenica.com/forum/aktuelna-desavanja-i-vijesti-iz-sjenice/8594-cekajuci-farmere-evrope-na-pesteru.html

Facebook komentari
Čitaj još:  Prodajna izložba predmeta u okviru projekta "Mladi su zakon"

Leave a Reply