Azilanti predstavili svoju kulturu u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Komeserijat za izbeglice Republike Srbije i Centar za azil u Sjenici su u ovoj opštini manifestaciju na kojoj je oko 140 izbeglica predstavilo kulturu, običaje i tradiciju zemlje iz koje dolaze.

Kordinatorka u Komeserijatu Marina Ćakić rekla je da je manifestacija organizovana u sklopu projekta usmerenog ka „senzibilizaciji primajućih sredina“ kao što je Sjenica.

„Komeserijat je i ranije organizovao ovakve manifestacije, ali je u Sjenici organizovana prvi put. Događaj finansira vlada Švajcarske, a slične manifestacije u gradovima gde su smešteni azilanti tokom poslednje dve godine sprovodio je komeserijat za izbeglice Republike Srbije“, izjavila je Ćakićeva.

Ona je istakla da su se ovakve manifestacije pokazale veoma korisnim za prilagođavanje izbeglica svakodnevnom život u mestima gde dobijaju azil i dodala da će u budućnosti biti organizovane slične akcije.

Čitaj još:  PSD Zmajevac - druženje u Caričini

Tokom manifestacije, azilanti su u Omladinskom parku crtežima ilustrovali motive zemalja iz kojih dolaze i izvodili specifične plesne performanse.

Tradicionalni folklor ovog kraja, azilantima su članovi KUD „Gajret“.

U Sjenici trenutno boravi oko stotinu tražilaca azila iz iz Sirije, Somalije, Nigerije, Sudana i drugih država.

D. Selmanović

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “Azilanti predstavili svoju kulturu u Sjenici

Kommentar verfassen