Propali Hangar aerodrom dubinje sjenica

Aerodrom Dubinje, 15 godina od bombardovanja

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Šetnja među bombama!

Na aerodromu Dubinje u ruševinama cetiri miga 21, jedan supergaleb, rakete

Vredna vojna imovina, na aerodromu Dubinje pored Sjenice i 15 godina zarobljena. U ruševinama se još nalaze četiri „miga 21“, jedan „supergaleb“, rakete, bombe…

Mada je od NATO Srbije, kada je na meti „tomahavka“, NATO-bombardera i kasetnih bombi svakodnevno bio i vojni aerodrum Dubinje kod Sjenice, prošlo 15 godina, iz porušenih kamponira na ovom aerodrumu još nisu „oslobođeni“ avioni, rakete, bombe i drugo oružje koje je tu „zarobljeno“.
Prema nezvaničnim informacijama, u ruševinama se još nalaze četiri dobro očuvama „miga 21“, jedan „supergaleb“ sa ukupno 16 raketa „vazduh-vazduh“, dve avionske bombe, više od 1.000 topovskih zrna i znatna količina kerozina.
Neki od vojnika koje je rat zatekao na Dubinju kažu da je arsenal još brojniji i ubojitiji, da je opasan po okolinu, da avioni nisu oštećeni i da je nejasno zašto ih vojska još nije oslobodila.


Ceo kompleks bivšeg aerodroma godinama je potpuno otvoren, a na pisti i oko kamponira, uprkos upozorenjima vojske da je teren vrlo opasan i da nije kompletno očišćen od zaostalih bombi, mogu se videti ovce i deca koja igraju fudbal i koja često zavire i u porušene kamponire „da vide šta je sa avionima“. 

Aerodrom Dubinje bio je na listi vojne imovine planirane za prodaju, jedno vreme za privatizaciju aerodroma interesovala se , koja je želela da formira konzorcijum koji će ga, poput Lađevaca, osposobiti za civilni saobraćaj, ali, zbog besparice od ovog projekta se odustalo. Besparica je, kažu, i razlog što avioni nisu oslobođeni, jer svemu mora da prethodi čišćenje mina i bombi, što mnogo košta.

Čitaj još:  KONAČNO: Struja stiže Jelićima u Janturine (Slike)

Propali Hangar aerodrom i borbeni avion dubinje sjenica

ŠETNjE MEĐU BOMBAMA

KOMANDA Druge brigade VS u više navrata je apelovala da se građani ne kreću po bombama „zagađenom“ aerodromu. Uprkos tome, na internetu su se pojavile brojne slike razrušenih kaponira, pa i jednog aviona, raketama naoružanog „miga 21“ u devastiranom stanju. U opštini kažu da je za čišćenje kruga aerodroma potrebno 1,2 evra po metru kvadratnom ili oko dva miliona evra. Od 1999. Vlada Norveške je finansirala snimanje bombi pod zemljom i znaju se njihove tačne lokacije.

Dalje se nije išlo.
DOBAR ZA ZADRUGU

Čitaj još:  Predstavnici Turske obišli Sjenicu (Video)

KOMPLEKS vojnog aerodroma Dubinje obuhvata 160 hektara zemljišta i 27 porušenih objekata. Prema nezvaničnim informacijama, ponovo će biti ponuđen na prodaju, ali teško da će naći kupca. Postoje i predlozi da se aerodrom prethodno očisti, a da se potom ustupi seljacima ili da se na njemu formira neka farma ili zemljoradnička zadruga.

novosti

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen