Propali Hangar aerodrom dubinje sjenica

Aerodrom Dubinje, 15 godina od bombardovanja

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Šetnja među bombama!

Na aerodromu Dubinje u ruševinama cetiri miga 21, jedan supergaleb, rakete

Vredna vojna imovina, na aerodromu Dubinje pored Sjenice i posle 15 godina zarobljena. U ruševinama se još nalaze četiri „miga 21“, jedan „supergaleb“, rakete, bombe…

Mada je od NATO bombardovanja Srbije, kada je na meti „tomahavka“, NATO-bombardera i kasetnih bombi svakodnevno bio i vojni aerodrum Dubinje kod Sjenice, prošlo 15 godina, iz porušenih kamponira na ovom aerodrumu još nisu „oslobođeni“ avioni, rakete, bombe i drugo oružje koje je tu „zarobljeno“.
Prema nezvaničnim informacijama, u ruševinama se još nalaze četiri dobro očuvama „miga 21“, jedan „supergaleb“ sa ukupno 16 raketa „vazduh-vazduh“, dve avionske bombe, više od 1.000 topovskih zrna i znatna količina kerozina.




Neki od vojnika koje je rat zatekao na Dubinju kažu da je arsenal još brojniji i ubojitiji, da je opasan po okolinu, da avioni nisu oštećeni i da je nejasno zašto ih vojska još nije oslobodila.


Ceo kompleks bivšeg aerodroma godinama je potpuno otvoren, a na pisti i oko kamponira, uprkos upozorenjima vojske da je teren vrlo opasan i da nije kompletno očišćen od zaostalih bombi, mogu se videti ovce i deca koja igraju fudbal i koja često zavire i u porušene kamponire „da vide šta je sa avionima“. 

Aerodrom Dubinje bio je na listi vojne imovine planirane za prodaju, jedno vreme za privatizaciju aerodroma interesovala se opština Sjenica, koja je želela da formira konzorcijum koji će ga, poput Lađevaca, osposobiti za civilni saobraćaj, ali, zbog besparice od ovog projekta se odustalo. Besparica je, kažu, i razlog što avioni nisu oslobođeni, jer svemu mora da prethodi čišćenje mina i bombi, što mnogo košta.

Čitaj još:  Sjenica na 40. Međunarodnom sajmu turizma

Propali Hangar aerodrom i borbeni avion dubinje sjenica

ŠETNjE MEĐU BOMBAMA

KOMANDA Druge brigade VS u više navrata je apelovala da se građani ne kreću po bombama „zagađenom“ aerodromu. Uprkos tome, na internetu su se pojavile brojne slike razrušenih kaponira, pa i jednog aviona, raketama naoružanog „miga 21“ u devastiranom stanju. U opštini kažu da je za čišćenje kruga aerodroma potrebno 1,2 evra po metru kvadratnom ili oko dva miliona evra. Od 1999. Vlada Norveške je finansirala snimanje bombi pod zemljom i znaju se njihove tačne lokacije.

Čitaj još:  Izbori 2016: Javna debata u Sjenici (Video)

Dalje se nije išlo.




DOBAR ZA ZADRUGU

KOMPLEKS vojnog aerodroma Dubinje obuhvata 160 hektara zemljišta i 27 porušenih objekata. Prema nezvaničnim informacijama, ponovo će biti ponuđen na prodaju, ali teško da će naći kupca. Postoje i predlozi da se aerodrom prethodno očisti, a da se potom ustupi seljacima ili da se na njemu formira neka farma ili zemljoradnička zadruga.

novosti

Facebook komentari

Leave a Reply