Sjenica dobija sud

Vijesti 2013

Akter: Sjenica i Priboj dobijaju sudove

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas u Užicu da novi predlog Zakona mreže sudova predvidja povećanje broja sudova u Zlatiborskom okrugu
On je rekao da predlog predviđa uspostavljanje osnovnih sudova u Sjenici i Priboju i funkcionalniju sudsku jedinicu u Bajinoj Bašti.

On je dodao da od 1. septembra iduće godine ostavinske postupke i overe ugovora obavljati javni beležnici, ili notari, što će rasteretiti sudove u Srbiji.

“Sud može postojati samo u onoj opštini gde ima nešto da radi”, naveo je ministar u odgovoru na novinarsko pitanje o mreži sudova u Zlatiborskom okrugu i dodao da se danas u većini opština po strukturi sudskih predmeta oni svode na ostavinske predmete.

Ministar je rekao da će u Srbiji svaka opština morati da ima notara, odnosno jednog javnog beležnika na 25.000 stanovnika uz napomenu da u
onim sredinama gde neće moći da se uspostavi sud ili sudska jedinica postoji mogućnost uvodjenje “sudijskih dana” umesto putujućeg pravosudja koje više košta nego što doprinosi.

“Notari će utvrdjivati identitet ugovornih strana i proveriti svaku reč i rečenicu, tako da neće biti moguće da se neko jedan te isti stan prodaje po nekoliko puta, pa ko je imao sreće udje u posed, a ostali ostanu bez novca”, rekao je ministar i ocenio da će notari u pravni sistem Srbije uneti veći stepen pravne sigurnosti.

On je zaključio da je cilj da pravodudje bude efikasnije, a pravda dostupnija gradjanima kroz jačanje javno beležničkog sistema i sistema sudskih izvršitelja. U okviru postojeće mreže iz 2009. godine Zlatiborski okrug ima tri osnovna i sedam sudskih jedinica.

Ministar Selaković danas je sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem prisustvovao otvaranju izložbe u užičkom Istorijskom arhivu, koja je posvećena dvodecenijskom postojanju i radu srpskog parlamenta.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  SREĆNA NOVA 2016. GODINA (VIDEO)

One thought on “Sjenica dobija sud

Leave a Reply