Termoelektrana u Sjenici sve izvesnija

Vijesti 2013

Na Pešteru će uskoro početi da se gradi termoelektrana snage oko 350 megavata, u koju će država, zajedno sa strateškim partnerima iz inostranstva, uložiti više od pola milijarde evra.
Neophodnost izgradnje na ovoj lokaciji – gde se rezerve uglja procenjuju na više od milijardu, a po nekim optimističkim procenama i svih pet milijardi tona – nedavno je potvrdila i ministarka Zorana Mihajlović, istakavši da je ovo jedan od energetskih prioriteta Vlade Srbije.

– Termoelektrana u okolini, najverovatnije u Štavlju ili niže, prema Belim Vodama, uposlila bi od hiljadu do dve hiljade Pešteraca, te preporodila ovaj siromašan kraj. Sjenica bi, za tri godine, od ekstremno nerazvijene prešla u red srednje razvijenih opština, a u narednoj deceniji postala bi jedna od razvijenijih u Srbiji – ističe predsednik opštine Hazbo Mujović.

Međutim, pešterska visoravan je stočarski kraj, poznat po netaknutoj prirodi i mlečnim proizvodima, pa mnogi strahuju da bi gradnja mogla ekološki da ugrozi čitavo područje – samim tim i izvozne pretenzije ovdašnjih proizvođača hrane.

– Sjenica i sada, godišnje, u oko 4.000 domaćinstava i ustanova, bez ikakvih filtera, sagori oko 40.000 tona uglja, pa nemamo nekih ozbiljnijih zagađenja atmosfere. Očekujemo da će se termoelektrana graditi po najsavremenijim evropskim standardima, imati najsavremenije sisteme za prečišćavanje i da ničim neće ugroziti prirodu Peštera – zaključuje Mujović.

Facebook komentari
Čitaj još:  Zbog snega meštani nosili pokojnika tri dana peške

2 comments

  • Prvo pitanje,ko ce da bude strateski partner,iz koje zemlje,jer je bitno da li je ta zemlja potpisnik ugovora iz Kjota?
    Ukoliko jeste sta investitori planiraju da urade da bi zastitili zivotnu okolinu od DODATNOG zagadjenja.
    Trece pitanje ko je i kad vrsio meranje emisije CO2 i ostalih stetnih gasova u atmosferu na podruciju opstine Sjenica i odakle ovaj podatak od 40000 tona sagorelog uglja godisnje,i na kraju mislim da se trebamo cuvati ovih pausalnih ocena 4000 domacinstava sagorelo 40000 tona uglja pa nam nista ne fali-parafraziram,ali ako vec imamo nesto sto drugi zele treba da razmisljamo i na one sto dolaze posle nas a ne samo na 2000 novih radnih mesta,poreske doprinose i takse.A presedniku opstine bih porucio da ode do Obrenovca cisto da vidi kako se ne sme raditi.OPREZ!!!

  • ovo ti je tacnije okolina tutina znam koce to da radi poznajem ljude a to sto nece smetat okolini i sto kaze mujovic da nije stetno to mnogo gresi.

Leave a Reply