U Sjenici i na Pešteru početak gradnje solarnog parka do kraja godine

Sjenica vesti, Vijesti 2012

Za planirani solarni park potrebna je 3.000 hektara, a biće izveden na 10 do 20 lokacija na Pešteru i u Sjenici

BEOGRAD – U Srbiji bi do kraja godine luksemburška kompanija Sekjurum ekviti partner Jurop (Securum Equity Partners Europe) trebalo da počne gradnju solarnog parka snage jednog gigavata u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Bojan Đurić rekao je da je to pojedinačno najveći projekat izgradnje solarnog parka u svetu.

On je dodao da će struja koja bude u njemu proizvođena biti namenjena za izvoz i prema sadašnjim proračunima koštaće 16 evrocenti po kilovatu.
Đurić je naveo da bi za tri do četiri meseca trebalo da se utvrdi tačna lokacija za postavljanje prvih solarnih panela na jugu Srbije.
“Za planirani solarni park potrebna je 3.000 hektara, što je površina od pet puta šest kilometara, a kako je veoma teško naći u komadu toliko zemljište s jednim vlasnikom, projekat će biti izveden na 10 do 20 lokacija na Pešteru i u Sjenici”, kazao je Đurić.

Čitaj još:  Selo koje je konačno dobilo vodu

On je rekao da jug Srbije ima odličan odnos sunčanih dana i da je broj sunčanih sati za 70 odsto veći nego u Nemačkoj, koja je lider u instalisanim kapacitetima solarnih panela.
Prema njegovim rečima, solarni paneli neće biti instalirani na poljoprivrednom zemljištu, a u obzir dolaze vojni poligoni, odnosno zemljište čiji je vlasnik država.

“Očekuje se da izgradnja traje od tri do pet godina, što će uposliti između 2.500 i 3.000 ljudi”, naveo je Đurić i dodao da za proizvodnju struje pomoću solarnih panela neće biti korišćena podsticajna sredstva države.

Đurić je rekao da bi u Srbiji trebalo da se otvori i fabrika za proizvodnju solarnih panela u koju bi bilo uloženo od 80 do 100 miliona evra, a koja bi tokom četiri godine proizvodila samo za potrebe solarnog parka u Srbiji i zaposlila visokoobrazovane ljude iz zemlje.
Godišnja proizvodnja u toj fabrici bi bila između 80 i 120 megavata fotonaponskih panela, s godišnjim prometom od 40 do 70 miliona evra.

Luksemburška kompanija je 17. novembra prošle godine potpisala sa Vladom Srbije Okvirni sporazum za realizaciju investicionog projekta u obnovljive izvore energije, i to za izgradnju 100 fotonaponskih polja od po 10 megavata (MW), ukupne instalirane snage od 1.000 megavata.
Predstavnik firme Sekurum Alesio Kolusi ranije je rekao je da je od velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat, ali i geografskog položaja zemlje, idealnih klimatskih uslova za obnovljive izvore energije, kao i visoko obrazovanog i kvalifikovanog kadra.

Čitaj još:  Počela rekonstrukcija parka kod zgrade opštinske uprave

Diskutujte na ovu temu u forumu sa drugima OVDE

Facebook komentari

Leave a Reply