KUD Stavalj

KUD Štavalj

Arhiva vijesti 2009

Kulturno-umetniČko DruŠtvo ”Štavalj”
ČUVAR IZVORNOG STVARALAŠTVA

KUD Stavalj

Poslednjih decenija prošlog veka u sjeničkoj opštini, i u seoskim mesnim zajednicama, postojale su izvorne grupe, koje su, na različitim manifestacijama izvornog stvaralaštva, predstavljale svoj kraj sa svim njegovim specifičnostima. Manifestacija ”Susreti sela”, više ne postoji. Nestale su i mnoge izvorne seoske grupe u ovoj opštini. Takve aktivnosti nastavila je jedino Izvorna grupa iz Štavlja, koja je od 2005.godine, prerasla u Kulturno-umetničko društvo ”Štavalj”. Svojim radom i rezultatima, oni su dokazali da gde ima volje, ima i načina. Brižno čuvaju priznanja svojih članova sa različitih manifestacija nekadašnje Jugoslavije, i nastavljaju da ih nižu sa svojom folklornom, i pevačkim grupama.

”Kao Izvorna grupa, učestvovali smo na brojnim manifestacijama do 2005.godine. Tada smo zaključili da ne možemo tako dalje da funkcionišemo i osnovali smo KUD ”Štavalj”. Osnovna škola ”Branko Radičević” je uvek bila a i sada je, riznica naših članova, koji na ovakav način, korisno ispunjavaju svoje slobodno vreme. Mi ništa ne izmišljamo. Mi igramo i pevamo. Radimo sve ono što su radili naši đedovi, prađedovi, naše bake, i tako čuvamo našu tradiciju. Na očuvanju tog izvornog stvaralaštva potrebno je dosta rada, a svako selo u našoj opštini ima takve vrednosti, samo je potrebno više angažovanja jer, ako ni po čemu drugom, po prirodnim resursima i narodnom stvaralaštvu, mi smo bogata sredina”, izjavio je za naš sajt, Miljojko Jelić, predsednik KUD-a ”Štavalj”. On je rekao da su svi stanovnici Mesne zajednice Štavalj, na neki način, članovi ovog društva. Neki su aktivni učesnici, a neki pak, na drugačiji način daju doprinos njegovom radu.

Čitaj još:  Dogovorena isplata zaostalih zarada

Izvorna grupa ”Štavalj”, prvi put se javno predsatvila 1974.godine na Beogradskom saboru. Ta manifestacija je emitovana na prvom programu RTV Beograd. Nakon toga su usledila brojna pojavljivanja u medijima. Pored ostalog, učestvovali su i u emisiji ”Žikina šarenica”, dva puta. Prvi put 2005.godine, odmah po osnivanju društva, i prošle godine, kada se ova emisija snimala u Sjenici. Oni čuvaju sva dragocena priznanja svojih članova sa brojnih manifestacija iz različitih krajeva nekadašnje Jugoslavije, i kao novoformirano društvo, nastavljaju da ih nižu. Čuveni frulaš Slobodan Ašanin, kao član KUD-a ”Štavalj”, dva puta je osvoijo drugo i jedanput prvo mesto na Republičkoj smotri u Prislonici. Na takmičenju najboljih izvornih pevačkih grupa, održanom prošle godine u Orašcu, osvojili su treće mesto, stekavši time pravo da ove godine direktno nastupe u finalu takmičenja.

U Topoli redovno učestvuju sa najboljim pevačkim grupama iz cele Srbije. Za najbolji duet u Srbiji, u okviru manifestacije ”Zlatni opanak”, održane prošle godine u Valjevu, KUD ”Štavalj” je nagrađen prvim mestom i peharom. Njihove ambicije su velike, i zato se redovno sastaju i vežbaju u prostorijama Mesne zajednice, koje su im, kao čuvarima izvornog stvaralaštva, besplatno date na korišćenje. Ručno vezene i šivene košulje, pojasevi, prsluci, marame, šajkače, japundže (crveni ogrtači od ručno tkanog platna), čarape, od kojih neke potiču još iz 19.veka, i ostali detalji koji čine nošnju ovog kraja, u kojoj nastupaju i s ponosom nose i najmlađi članovi KUD-a ”Štavalj”, predstavljaju dragoceno porodično nasleđe svakog od njih.

Čitaj još:  Oglas: placevi na prodaji

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply