Za i protiv poništenja kupoprodajnog ugovora

Arhiva vijesti 2008

POLJOPRIVREDNO INDUSTRIJSKI KOMBINAT ”PEŠTER” AD U SJENICI

Active Image

Poljprivredno industrijski kombinat “Pešter” u Sjenici, privatizovan je u martu 2006.godine. Prema kupoprodajnom Ugovoru, rok za ispunjenje utvrđenih obaveza većinskog vlasnika je pet godina. Po mišljenju Udruženja manjinskih akcionara kombinata, već sada su se stekli uslovi za poništenje kupoprodajnog Ugovora, dok Samostalni sindikat radnika, i pored određenih zamerki, ne smatra da bi trebalo poništiti Ugovor o kupoprodaji.

”Za dve i po godine od privatizacije, mi ne vidimo da se na bilo koji način ispunjava kupoprodajni Ugovor, i smatramo da bi isti što pre trebalo poništiti, kako bi sprečili dalje uništavanje ovako velike firme. Za to postoji više razloga. Žiro račun firme još uvek nije deblokiran, a novčane transakcije se vrše preko nekog lažnog računa u Novoj Varoši. Proces proizvodnje nije nastavljen, niti većinski vlasnik pokazuje nameru da aktivira proizvodne kapacitete, kao što su mlekara i klanica. Pešter je nekada upošljavao preko 500 radnika. U vreme privatizacije bilo ih je oko 230, a danas ih ima svega 82. Ovih dana počela je i nova akcija da još 40 radnika napusti firmu, po nekom njihovom socijalnom programu. Prema nekim najavama, većinski vlasnik, koji je kupio firmu za 630 hiljada evra, namerava da proda upravnu zgradu za 700 do 800 hiljada evra, a to nije ni stoti deo celokupne imovine. On samo kupuje vreme i čeka da prođe tih pet godina, da bi nakon toga izbrisao Pešter sa ovih prostora”, rekao je za naš sajt Rade Rakonjac, predsednik Udruženja manjinskih akcionara u kombinatu ”Pešter”. On je istakao da još nije kasno da radnici i lokalna samouprava učine zajednički napor i da od Agencije za privatizaciju traže poništenje kupoprodajnog Ugovora.

Čitaj još:  Asvaltiranje puta kroz peÅ¡terska sela

Stavovi Samostalnog sindikata radnika međutim, ne poklapaju se u potpunosti sa stavovima UME. I pored određenih zamerki, oni ne dele mišljenje da bi trebalo poništiti kupoprodajni Ugovor. Svoje stavove o poslovanju AD PIK ”Pešter”, Samostalni sindikat radnika, u pisanoj formi je dostavio većinskom vlasniku Đuri Obradoviću i Agenciji za privatizaciju. Oni zahtevaju deblokadu žiro računa, izradu bodovnog sistema radnika, istovremenu podelu zarada svim zaposlenim radnicima, oživljavanje kapaciteta, upošljavanje i zadržavanje radnika, i rešavanje imovinsko pravnih odnosa. ”Mi mislimo da većinskom vlasniku ipak, treba pružiti priliku da pokuša da ispuni ugovorene obaveze. Naša najveća zamerka gazdi, jeste što se ne pokreću proizvodni kapaciteti, kao što je mlekara i klanica”, kaže predsednik Samostalnog sindikata i savetnik direktora, Mirsad Kurtović.
Direktor AD PIK ”Pešter” Fevzija Hodžić, u izjavi za naš sajt objašnjava da postoje opravdani razlozi što većinski vlasnik do sada nije uspeo da ispuni ugovorene obaveze. On kaže da je preregistracija zemljišta veoma složen problem, koji će, kako najavljuje, usko biti rešen. ”Kada se reše imovinsko pravni odnosi i izvrši preregistracija zemljišta, stvoriće se uslovi i za realizaciju svih razvojnih planova AD PIK ”Pešter”, kazao je Hodžić.

Facebook komentari

Leave a Reply