biblioteka

Gradskoj biblioteci potreban novi prostor

Arhiva vijesti 2007, Kultura

Gradska biblioteka “Muhamed Abdagić” u Sjenici koja je predhodno promenila nekoliko naziva, isti prostor od ukupno 87 metara kvadratnih, koristi punih 60 godina pa i dan-danas, Povećanjem knjižnog fonda poslednjih nekoliko godina, koji danas isnosi 27 000 knjiga, problem ncdostatka prostora postaje sve izražajniji. Prostorije su 40 cm ispod nivoa ulice. Ne postoji mogućnost provetravanja pa mnoge knjige propadaju zbog uslova u kojima su smeštene.

biblioteka

Sve je manje čitalaca. Njihov broj iz godine u godinu varira i krece se od 300 do 1 000, što je zaista zabrinjavajuce u odnosu na broj stanovnika – kaže direktor biblioteke Irfet Hadžifejzović. lako tragovi bibliotekarstva u Sjenici datiraju još iz vremena vladavine Turaka, sjeničko bibliotekarstvo danas, daleko je od savremenog. Nadam se da će se situacija popraviti u što skorije vreme i da će ove godine početi realizacija projekta izgradnje odnosno dovršetka izgradnje prostora biblioteke od 280 kvadrata u sklopu davno započetog Doma kulture. Ovo govorim na osnovu obećanja ministra kulture, jer smo u dva navrata predsednik opstine Sjenica Esad Zornić i ja posetili nadležno ministarstvo obrazlažući evidentan problem i tražeci pomoć u rešavanju istog.

Čitaj još:  Veče plesa održano u Sjenici (Video)

Tom prilikom smo predali projekat i očekujemo početak realizacije – kaže Hadžifejzović. Realizacijom ovog projekta biblioteka bi konačno mogla vršiti svoju funkciju organizovanjem posebnih odeljenja pozajmno odeljenje, odeljenje za obradu knjiga, stručna knjiga, dečije i sl. Aktivnosti biblioteke bi se uvećale. Mogli bi organizovati književne promocije novoizašlih naslova, recitatorsku sekciju, izložbe slika i konačno, mogli bi da urmrežimo našu biblioteku u Sistem biblioteka Srbije. U takvim uslovima, nadam se, povecao bi se i broj čitalaca.

Čitaj još:  Snimak iz arhive: Pozorišna predstava Svedok (1997.god) (Video)

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply