Ferhan Sejović uhapšen

Detaljno o hapšenju Ferhana Sejdovića (Video)

Dijaspora, Hronika

Sandžaklijama “preseo” rad na crno
U velikoj raciji protiv rada na crno i sumnje na utaju poreza, koju je u četvrtak u ranu zoru sprovelo više od 1.000 pripadnika nemačke policije i carine na području nemačkih pokrajina Hesen, Bajern i Bremen, uhapšeno je 10 osoba, ali nakon provera i kontrola koje su bile u toku, broj uhapšenih mogao bi biti i veći.

Najviše policije i uniformisanih carinika tokom celog dana se nalazilo u okolini hotela Sej Sandžak u mestu Majntal, kod Frankfurta, gde je prema saznanjima “Vesti” uhapšeno 10 osoba poreklom iz Sandžaka u Srbiji, iako su neki imali i pasoše Bosne i Hercegovine, dok su neki od njih pripadnici istog porodičnog “klana”.

Privedeni su glavnoosumnjičeni u ovoj raciji Ferhan Sejdović (53), koji poseduje pasoš BiH i njegov sin Murat (29), koji su vlasnici pomenutog hotela, te građevinske firme koja je prema zvaničnim podacima zapošljavala više od 250 radnika.

Pored njih privedeni su, prema saopštenju nemačkih vlasti, i njihov rođak star 40 godina, kao i jedan državljanin Srbije, star 37 godina. U saopštenju se takođe navodi da su akciju hapšenja oca i sina “zbog velikog rizika izveli pripadnici specijalnih policijskih snaga”.




Reporteri “Vesti” juče su bili na licu mesta u Majntalu i evo šta smo zabeležili. Već na svim prilaznim ulicama hotelu Sej Sandžak stajala su poprečena policijska vozila koja su blokirala prolaz svima osim stanovnicima tog stambenog naselja.

Nakon legitimisanja smo propušteni dalje i potom smo videli da je ceo hotel bukvalno opkoljen jakim policijskim snagama, a uz objekat i u njegovoj blizini bila su parkirana brojna policijska i vozila carine.

Policija je razapela i više šatora gde se obavljala detaljna kontrola ličnih podataka gostiju hotela koji su se u njemu zatekli u trenutku upada policije.

Pas nanjušio novac
Carina je prilikom detaljnog pretresa hotela i obližnje kuće Ferhana Sejdovića koristila i pse koji su trenirani da nanjuše eventualni “štek” gotovog novca. Carinska služba iz Gisena kaže za “Vesti” da je istrenirani pas tom prilikom pronašao novčanik nabijen svežnjevima novčanica od po 100, 50 i 20 evra.

Čitaj još:  Mirza Šoljanin se oženio

Zarada 50 miliona evra
U zajedničkom saopštenju carine i policije dostavljenom “Vestima”, povodom ove akcije, između ostalog se navodi da su u prevaru, rad na crno i utaju poreza bile uključene dve građevinske kompanije uhapšenih, koje su imali pod svojom kontrolom i čitavu “mrežu” fiktivnih firmi pomoću kojih su, izdavajući lažne račune za nepostojeće radove i poslove stekli enormnu imovinsku korist. Procenjuje se da su na taj način, samo u poslednje četiri godine, ostvarili ilegalnu dobit veću od 50 miliona evra!

Akcija protiv ilegalaca iz Srbije i BiH: Kao “studenti” radili na crno
Epilog velike racije nemačke policije i carine u više saveznih pokrajina je desetak privedenih državljana Srbije, poreklom iz Sandžaka i državljana BiH. Među uhapšenima je i Ferhan Sejdović (53) iz BiH i njegov sin Murat Sejdović (29), u čijem su hotelu Sej Sandžak i građevinskoj firmi upravo uhapšeni rdili na crno.

Kao što su pisale “Vesti”, oko 1.000 policajaca i carinika su u pokrajinama Hesen, Bajern i Bremen sproveli su akciju protiv radnika zaposlenih na crno.

Kako je izjavio Mihael Bernd, predstavnik za štampu carinske službe u Gisenu, pokrajina Hesen, prvo je uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih.

– Oni su, prema našim saznanjima, u rođačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Gete strase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel Sej Sandžak gde su mahom smešteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu – kazao je za “Vesti” Bernd.

On objašnjava da je akcija izvedena zbog sumnje da je ova porodica u svojoj firmi zapošaljavala radnike na crno, te nisu poštovane minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivani ni doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.




– Među osumnjičenima je dosta onih koji imaju “studentski status”, a kao dokaz podneli su potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Nemačku, gde nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima – kaže Bernd.

Čitaj još:  Poginula Sjeničanka na Zlatiboru

Reporteri “Vesti” su pokušali da razgovaraju sa nekoliko gostiju hotela, poreklom iz Srbije i BiH, koji su zbunjeni stajali ispred objekta, orkuženi sa desetak policajaca. Međutim, to policija nije dozvolila.

– Probudili su nas oko četiri sata ujutro. Ulazili su nam u sobe i naredili da svi siđemo u lobi hotela. Ne znamo šta se dešava niti smo išta krivi, gledamo svoja posla i trudimo se da zaradimo koru hleba – uspeo je da nam kaže jedan iz grupe radnika koje smo zatekli.

Inače, u saopštenju carine u Gisenu, naglašava se da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama “krijumčareni” putem nekoliko građevinskih firmi prijavljenih u Republici Sloveniji. Većina su bili smešteni u hotelu Saj Sandžak u Majntalu, a prilikom racije ispostavilo se da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

Keš u kauču
Prilikom pretresa hotela familije Sejdović u Majntalu, ali i 54 druga objekta u Frankfurtu i okolini, pronađen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 evra, kao i dva komada vatrenog oružja. Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplenjeno 160.000 evra u kešu.

izvor: frankfurtske vesti

pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply