Sjenica - cistac snijeg na kruznom toku

NAJVEĆE PLATE U REGIONU: Sjenički rudari digli prosek

Sjenica vesti

Podatak da je najveća plata u isplaćena u opštini na Pešterskoj visoravni zapanjio njene žitelje. Kako saznajemo, zaposleni u rudniku „Štavalj“ prošlog meseca dobili naknade za smenski rad

Sjenica već danima nagađa ko je „nazidao“ januarski prosek plata u ovoj opštini. Kraj poznat po najnižim temperaturama u zemlji ovog puta je u žižu dospeo saopštenja Republičkog zavoda za statistiku da su njegovi žitelji u proseku zaradili čak 78.467 dinara, što je dvostruko više od plate u decembru. Kako „Novosti“ saznaju, isplatne liste su „produžili“ rudari, kojima je Ministarstvo energetike konačno isplatilo naknade za smenski rad.

Rudnik uglja „Štavalj“ pripada „Resavici“ i u njemu radi oko 500 rudara. Od 2007. do 2015. godine nisu im isplaćivane naknade za smenski rad, pa su oni, kao i većina ostalih radnika „Resavice“, tužili firmu. Sredstva su najzad legla u januaru, a bila su dovoljna da „pomute“ račun statistike u mestu sa oko 26.000 stanovnika.

Istraga o tome ko je „odgovoran“ za rekordne zarade u Sjenici nije bila laka. Čaršija je „tipovala“ na komunalce, verujući da su zaradili bonuse čisteći sneg.

– Nije do nas. Zarade su normalno isplaćene – kaže, za „Novosti“, Adnan Gurdaš, direktor JKP „Vrelo“. – Nije bilo potrebe za prekovremenim radom. Bile su uobičajne osmočasovne smene. A da je prosek stvarno toliki ne bi mladi odlazili iz ovog mesta.


„Sumnjivi“ su bili i tekstilci, koji upošljavaju veliki broj radnika, ali se ispostavilo da u ovoj branši nije bilo nepredviđenih isplata.

Čitaj još:  Predizborna konvencija Koalicije za Sjenicu

– Ja ne znam da neko prima toliku platu – uveravao nas je Š. Čolović, vlasnik hotela „Lane“. – Iskreno mislim da je u pitanju greška. Ovde niko ne zarađuje više od 30.000 do 40.000 dinara. Možda funkcioneri dobijaju nešto više. Sjenica je malo mesto, evo baš pričamo o tom podatku. Ali ne možemo da pretpostavimo o kome je reč.

U zvaničnom saopštenju Zavoda za statisku stoji da je pad zarada, pošto je to slučaj u većini gradova i opština, rezultat pre svega dinamike isplata. Poslodavci tradicionalno, uoči praznika, isplate i deo zarada koji bi stigao tek narednog meseca. U Sjenici je, međutim, slučaj bio suprotan.

– Statistika prati tekuće isplate u tom mesecu, tako da one mogu da sadrže i neki zaostatak, odnosno neku zakasnelu isplatu – objašnjava ekonomista Ivan Nikolić. – Uskoro će Zavod za statistiku zarada raditi na drugačiji način. Moći će od Poreske uprave da preuzme elektronsku bazu uplaćenih doprinosa i na osnovu toga da izračuna prosečne zarade. Sada se deo podataka prikuplja i anketom. Pre svega među preduzetnicima, ali i u određenom broju privrednih društava. Decembar i januar inače nisu dobri meseci da bi se pratio trend. U decembru se isplaćuju bonusi, nagrade, a u januaru je manje uplata.

Čitaj još:  Sjenički lekari na seminaru o pulmologiji i dermatologiji

Izvor: novosti

Pogledajte još:

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “NAJVEĆE PLATE U REGIONU: Sjenički rudari digli prosek

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.