Rudnik Štavalj

Naš rudnik uglja “Štavalj” nazivaju gigantom!

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Rudnik “Štavalj” iz gigant u proizvodnji uglja

Rudnik uglja “Štavalj” Sjenica

Rudnik mrkog uglja “Štavalj” u Sjenici mjesečno proizvodi količinu od sedam do osam hiljada tona ove rude, što ga sa tek 40 procenata ispitanog bazena i potvrđenim rezervama od 240 miliona tona, svrstava u jedan od rudnika sa najbogatijim nalazištem u Srbiji.

Direktor rudnika “Štavalj” Mensud Turković objašnjava da je tehnologija proizvodnje komercijalnog uglja zastarjela, da od 90-tih godina, od kada rudnik posluje u sklopu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju “Resavica”, nije mnogo uloženo u obnovu mašina i modernizaciju procesa proizvodnje.

“Ekonomska kriza devedesetih godina i tadašnje sankcije glavni su uzrok izostanka ulaganja u razvoj rudnika. Ipak, nekoliko godina unazad osjećaju se odgovarajući pomaci Vlade Srbije da se osavremeni podzemna eksploatacija. Vjerujem da će se to desiti najprije u našem rudniku zbog ogromnog sjeničkog rudničkog bazena koji je, poslije kosovskog, najveći u Srbiji”, rekao je Turković.
On je istakao uvjerenje da će se daljim ulaganjima u rudnik obim proizvodnje znatno uvećati, a da će rudnik tada moći da zadovolji tražnju cijelog zapadnog dijela Srbije za ovom rudom.

Čitaj još:  Nastavljeno uređenje gradskih ulica u Sjenici

Pored činjenice da rudnik proizvodi znatno više od potreba tržišta Sjenice, preprodavači uspijevaju da nelegalnim tokovima Sjeničanima ugalj prodaju po znatno većoj cijeni.

Turković smatra da treba zaštiti kupce , te eliminisati postojanje sivog tržišta ove rude u gradu.

“U pisanoj smo formi apelovali na odgovarajuće državne organe, tržišnu inspekciju i općinu Sjenica da stanu na put i spriječe nelegalnu trgovinu. Apelujem i pozivam građane da preskoče sivo tržište i ugalj kupuju na rudniku, a tako zaobiđu nerealno visoke cijene”, dodao je Turković.

On je naglasio da uglja ima dovoljno i za tržište Sjenice, ali da problem u isporuci Sjeničanima nastaje onda kada dosta kupaca želi da pazari u kratkom roku, obično pred zimski period. Radi toga, poručuje Turković, ugalj je najbolje kupovati i van sezone kada ga na lageru ima dovoljno.

Čitaj još:  Opština Sjenica nezakonito povećavala plate

Turković objašnjava da cijenu uglja u svim rudnicima preduzeća Resavica određuje Vlada Srbije, a da je cijena komadnog uglja na rudniku 6.262 dinara (približno 52,1 euro) za tonu.

oslobođenje, hayat

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

Povezane teme

Leave a Reply