Boravak u Srbiji, Azilanti u Sjenici

Sjenički azilanti na putu ka “zemlji bez rata”

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Boravak u Srbiji bez problema: Azilanti u Sjenici na putu ka zemlji bez rata

U Centru za tražioce azila u Sjenici, Srbija, trenutno je svoje utočište pronašlo 76 izbjeglica, a u ovom gradu dobijaju redovnu zdravstvenu kontrolu i njegu, smještaj i tri obroka dnevno.

Boravak u Srbiji, Azilanti u Sjenici

Grupa izbeglica koja je smeštena u ovom Centru na putu je ka “zemlji bez rata”, objašnjava Zlak Omar koji je preko Grčke i Makedonije, a iz rodnog Damaska, privremeno utočište od rata pronašao u Sjenici.

Omar govori da je njihovo putovanje do Srbije bilo teško, da je grupa migranata sa kojom je on putovao najteži trenutak preživjela kada je potonuo improvizovani čamac, a cijela grupa ostala bez svega materijalnog što je posjedovala.

“Grupa sa kojom putujem nije imala većih problema u Srbiji, ljudi su nas dobro prihvatili i razumjeli su naše probleme. Nemam tačno određenu zemlju koja je moj krajnji cilj, svakako da je to neka zemlja u kojoj nema rata i u kojoj ću moći ponovo da se spojim sa svojom porodicom”, dodaje Omar.

Čitaj još:  U Sjenici trenutno 5.606 nezaposlenih

On nam objašnjava da su zaposleni u Centru u Sjenici ljubazni, da svake večeri tokom mjeseca ramazana pripremali iftare i sehure za muslimane koji poste, a da se danju u Centru druže i razgovaraju o svemu.

Koordinator Centra u Sjenici Fiko Hamidović istakao je da Centar trenutno može da primi maksimalno 150 osoba, ali da se taj kapacitet može, po potrebi, proširiti i na 200.

“Organizujući razne kulturno-zabavne programe pokušavamo da pružimo izbeglicama što topliju atmosferu dok borave kod nas. Potrudićemo sa da i ove godine organizujemo svečani bajramski ručak, a da na taj način azilantima obezbjedimo što udobniji boravak i prazničnu atmosferu tokom Bajrama”, dodao je Hamidović.

Čitaj još:  Snijeg u Sjenici (Video)

Tražioci azila dobro su se uklopili u društvene aktivnosti lokalnog stanovništva, nije rijedak slučaj da se sa Sjeničanima druže u gradu i zajedno nastupaju na amaterskim sportskim takmičenjima.

 

Sjenica.com

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Sjenički azilanti na putu ka “zemlji bez rata”

Leave a Reply