Vidikovac "Veliki vrh" Sjenicko jezero, Sjenica, Bela kanja

Ovako naše jezero vidi magazin “Oko” sa RTS-a (Video)

Pešter, Video

Za kanjon koji se vidi sa vrhova Uvačkih planina, meštani kažu da je srpska verzija Kolorada a poznavaoci da je definitivno najlepši pogled Srbije.

Vidikovac "Veliki vrh" Sjenicko jezero, Sjenica, Bela kanja

Legenda kaže da je cela Pešterska visorovan nekada bila pokrivena velikim jezerom. U tom jezeru živela je troglava aždaja koju je ubio Sveti Đorđe. U svom samrtnom ropcu aždaja je repom okrnjila šumu, a zanela se i cela planina. Hladna izvorska voda, koje i danas ovde ima koliko ti duša poželi, potekla je kada je Sveti Đorđe, pre borbe, mačem udario u jedan kamen.

Neki drugi će reći da su najlepši pogled i čuveni uvački meandri nastali su 1979. godine kada je na reci podignuta brana i u rad puštena hidrocentrala.

Čitaj još:  Jusufović izbačen iz stranke SDP Sjenica! (Video)

Šta god da je istina osećaj koji se javi kada se popnete na jedan od uvačkih vidikovaca, kada osetite kao da ste ušli u fotografiju, morate da doživite. Pa posle, ako budete prepričavali neki će sigurno pomisliti da je i to legenda.

Novinar Oko magazina Dalibor Žarić na Uvcu je pronašao vlasnika najlepšeg pogleda Srbije: Baju Mahovića, koji, kao u čuvenom filmu turistima zna da kaže: “Dalje, nećeš moći”.

Sa sjeničkim domaćicama Dalibor je pravio i jeo lokalni specijalitet heljdopitu a sa zlatnim dečkom sa Novog Zelanda Ivanom Šaponjićem išao je na pecanje.

Autor emisije: Dalibor Žarić
Snimatelj: Petar Vujanić
Urednik emisije: Gorislav Papić
RTS Magazin OKO

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Ovako naše jezero vidi magazin “Oko” sa RTS-a (Video)

Leave a Reply