DRI

DRI: Krivične prijave protiv Mirsada Hodžića i Elvisa Bihorca

Opstina Sjenica, Sjenica vesti

Državna revizorska institucija utvrdila je da su Direkcija za izgradnju i urbanizam Sjenice i Ustanova za sport u tom gradu u 2013. godini trošili više novca nego što je bilo opredeljeno, a njihovi rukovodioci nesavesno radili i zloupotrebili službeni položaj zbog čega su protiv njih podnete krivične prijave.

DRIKrivične prijave podnete su protiv direktora Direkcije za izgradnju i urbanizam Sjenice Elvisa Bihorca i Ustanove za sport i rekreaciju Mirsada Hodžića.

Revizor je kontrolom prikaza rashoda i izdataka Direkcije utvrdio da je ovo javno preduzeće u 2013. godini potrošilo na kupovinu opreme i plaćanje usluga 28,6 miliona dinara bez raspisivanja javnih nabavki i isplatilo 3,1 milion dinara bez ikakvih zakonskih osnova.

Tako je, iako u tom preduzeću postoji služba, plaćeno 50 hiljada dinara za pomoć u obračunu ličnih dohodaka, a od kompanije Astra Elektro kupljen elektromaterijal za 79 hiljada dinara i to za potrebe fizičkog lica.

Direkcija je u 2013. godini kupila gorivo za blizu 6,5 miliona dinara, međutim, u poslovnim knjigama nema nikakvih dokaza o tome koliko je kilometara prešlo svako vozilo i o potrošnji goriva.

Čitaj još:  U Žarima montaža ski-lifta pri kraju

Takođe, državni revizor je utvrdio da je gorivo sipano i u vozila koja nisu u vlasništvu Direkcije.

Ovo javno preduzeće je izdvojilo i 2,7 miliona dinara za dodatne radove na rekonstrukciji javne rasvete , ugovor je potpisan na pet godina, a u suprotnosti je sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Revizor je u svom izveštaju ukazao i na to da u Direkciji nije uspostavljen sistem unutrašnje kontrole što je dovelo da značajnih nepravilnosti prilikom sprovođenja popisa imovine i obaveza.

Krivična prijava protiv direktora Ustanove za sport i rekreaciju Mirsada Hodžića podneta je zbog nepravilnih transfera novca sportskim klubovima, nezakonitih isplaćivanja sportskih nagrada i nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama.

Tokom 2013. godine ova sportska ustanova prebacila je 5,1 milion dinara sportskim klubovima u Sjenici, iako Opština nije imala kriterijum po kojem ta sredstva treba da se dele.

Takođe, Ustanova za sport je, bez raspisivanja javne nabavke, kupila gorivo za 593 hiljade dinara.

Na ime sportskih nagrada isplaćeno je 520 hiljada dinara što je u suprotnosti sa članovima 137 i 138 Zakona o sportu.

Čitaj još:  Nagrade najaktivnijim čitaocima biblioteke (Video)

Među nepravilnostima u radu Ustanove za sport koje je revizor pronašao su i nepostojanje godišnjeg plana rada i poslovanja, kao i neusklađeno vršenje popisa sa državnim uredbama i pravilima.

 

N. Kočović

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “DRI: Krivične prijave protiv Mirsada Hodžića i Elvisa Bihorca

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .