Rudnik uglja Štavalj

Termoelektrana Štavalj nije samo predizborna laž?! (Video)

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije, da ona na tom putu želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome.

Rudnik uglja Štavalj
Rudnik uglja Štavalj

Vučić se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Srbije je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu.

– Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima – istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.

Čitaj još:  Staze folklorne baštine - Sjenica 2012

Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko – češkog privrednog foruma.

Prema Vučićevim rečima u 2013. povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.

Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad, Termoelektrani “Štavalj” i unapredjenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Vučiću je priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države.

Čitaj još:  Fudbal: FK Sloga opet pobedila (Video)

Srpski premijer će se tokom dana sastati i sa ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom, predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom, kao i predstavnicima čeških kompanija. U delegaciji sa Vučićem je i ministar finansija Dušan Vujović.

Facebook komentari

2 comments

Leave a Reply