Panorama sjenica

Promovisani udžbenici na bosanskom jeziku

Vijesti 2014

Nastava na bosanskom jeziku od prošle godine održava se u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Predstavljeni udžbenici bosanskog jezika za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne i prvu i drugu godinu srednjih škola.

Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka u utorak je promoviralo udžbenike za osnovne i srednje škole u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici za učenike koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.
Predstavljeni su udžbenici za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne i prvu i drugu godinu srednjih škola, prenosi Tanjug.

Predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžo izjavio je da prva i druga generacija imaju 7.686 učenika koji se obrazuju na maternjem bosanskom jeziku.
Prema njegovoj ocjeni, ova brojka govori o uspjehu autorskog tima za izradu udžbenika, izdavačkih kuća, nastavnika i direktora koji su dali doprinos provedbi modela nastave na bosanskom jeziku u sandžačkim školama.

Čitaj još:  Konkurs za postdiplomske studije u Turskoj

Nastava i u Prijepolju
Džudžo je ranije za Anadoliju izjavio kako će ovaj proces “doprinijeti smanjenju etničke distance između Bošnjaka i srpskog stanovništva, vratiti povjerenje Bošnjaka u državu te će nove generacije Bošnjaka biti u mogućnosti, u okviru državnog obrazovnog sistema, slušati i izučavati svoju književnost, bošnjačku historiju i kulturu”.
Udžbenici koji su promovirani u utorak u Novom Pazaru štampala je beogradska izdavačka kuća Klett.
Nastava na bosanskom jeziku se od prošle školske godine izvodi u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, a od ove godine ima je i u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Prijepolju.
U ovim opštinama je, pored srpskog jezika, u ravnopravnoj službenoj upotrebi i bosanski jezik.

Čitaj još:  Hukić čestitao Kolašincu na obaranju državnog rekorda

IZVOR: SJENIČKI FORUM http://www.sjenica.com/forum/aktuelna-desavanja-i-vijesti-iz-sjenice/8745-al-jazeera-promovisani-udzbenici-na-bosanskom-jeziku.html

Facebook komentari

One thought on “Promovisani udžbenici na bosanskom jeziku

Leave a Reply