Esad Džudžo: Neprihvatljiva dvojezična nastava

Vijesti 2014

Džudžo: Neprihvatljiva dvojezična nastava

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžo uputio je pismo ministru obrazovanja Srbije Srđanu Verbiću u kojem oštro protestuje zbog dopisa upućenog školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju “o uvođenju dvojezične nastave”.

U saopštenju BNV se navodi da je ministar dopis školama uputio dva dana pred početak nove školske godine, a “BNV je sa sadržinom danas upoznato”.
Džudžo smatra da su na taj način roditelji bošnjačke dece i direkotri osnovnih i srednjih škola u Sandžaku “dovedeni u zabludu”, prenosi Tanjug.

“Smatramo da ovaj čin predstavlja školski primer pravnog i administrativnog nasilja, s obzirom da pripadnici bošnjačke nacionalnosti imaju apsolutno pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, kako je to propisano članom 9 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima se, takođe, dvojezična nastava može primeniti samo u izuzetnim slučajevima”, napisao je Džudžo ministru Verbiću.
BNV u tehničkom mandatu najavljuje da će njegova pravna služba razmotriti dopis i “adekvatno pokrenuti sudsko-pravni postupak” protiv ministra prosvete.

BNV je, navodi se u saopštenju, danas uputilo dopis direktorima svih vaspitno-obrazovnih ustanova u ovom delu Srbije u kojima im se “ukazuje kako da postupe u skladu sa zakonom, nakon pristiglog pomenutog dopisa ministra prosvete”.
Šef Glavnog ureda BNV Samer Jusović pojasnio je Tanjugu da je za njih dvojezična nastava neprihvatljivao “jer imamo škola u kojima se kompletna nastava odvija na bosanskom jeziku”.

Osnovne škole, predškolske ustanove i gimnazije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici od prošle školske godine imaju nastavu na bosanskom jeziku. Od ove školske godine bošnjačka deca u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju moći će da se obrazuju na maternjem bosanskom jeziku.

IZVOR: SJENIČKI FORUM http://www.sjenica.com/forum/aktuelna-desavanja-i-vijesti-iz-sjenice/8653-rts-dzudzo-neprihvatljiva-dvojezicna-nastava.html

Facebook komentari
Čitaj još:  Biblioteka “Muhamed Abdagić” posetila sjeničku gimnaziju i poklonila knjige

One thought on “Esad Džudžo: Neprihvatljiva dvojezična nastava

Leave a Reply