Biberović na međunarodnoj naučnoj konferenciji ’’Infoteh’’ na Jahorini

Vijesti 2014

Na Jahorini je 19.03.2014. godine otvoren 13. međunarodni naučno-stručni simpozijum, iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija pod nazivom ’’Infoteh Jahorina’’.

Osnovne teme radnog dela simpozijuma su računarski sistemi i softveri, komunikacioni sistemi i tehnologije, energetski proizvodni sistemi, sistemi upravljanja i elektronski sistemi. Tokom ’’Infoteha’’održana su i dva okrugla stola sa temama’’sistemi upravljanja energijom i standard ISO/IEC 50001’’ i ’’Sigurnost informacija i standard ISO/IEL 27001’’.

Na konferenciji je prezentovano 250 autorskih radova iz 7 država. Jedan od tih radova je i rad Elmedina Biberovića mr.elektrotehnike, Rukovodioca Odeljenja za planiranje, razvoj i investicionu izgradnju mreže na teritoriji IJ Novi Pazar, pod nazivom ’’Upotreba FTTH mreže i njena ekonomska opravdanost’’. U radu je prikazana referentna arhitektura i načini izgradnje optičkih pristupnih mreža, radi što efikasnijeg korišćenja širokopojasnih usluga od strane korisnika. Prikazana je arhitektura GPON mreže kao i ekonomska opravdanost korišćenja iste u odnosu na mreže izgrađene bakarnim kablovima. U radu je naglašeno da će Glavni pokretač razvoja FTTH mreža biti usluge kao što su: video na zahtev, interaktivna IPTV, HDTV, videokonferencija, telemedicina i ostale aplikacije koje zahtevaju značajniji kapacitet. Današnje potrebe rezidencijalnih korisnika za komunikacionim podacima su 100Mb/s u dolaznom smeru, 30Mb/s u odlaznom smeru, a sve veći zahtevi su i na simetričnost prenosa podataka.

Kako i sam autor rada kaže, da su telekomunikacioni operateri suočeni sa padom prihoda, jer se tako reći ne mogu hraniti samo od usluge prenosa govornih informacija, mora se težiti izgradnji širokopojasnih mreža, mreža koje mogu korisnicima pružiti sve zahtevane usluge, a to je FTTH mreža (optika do kuće ). Činjenica je da su sve druge tehnologije (FTTC,FTTB) u proseku oko 30% jeftinije od FTTH tehnologije, u delovima gde postoji izgrađena kvalitetna bakarna pristupna mreža, ali ono što je danas sigurno, jeste da u GREENFIELD investicijama (mesta gde ne postoji TK mreža), polaganje optike jednako košta kao i polaganje bakra, zbog dominantne cene radova, odnosno kopanja. Troškovi polaganja optike smanjuju se duplo ukoliko nema radova na kopanju ( koristi se kablovska kanalizacija ), oko 60-70% troškova ide na iskopavanju, tako da se automatski isplaćuje polagati optiku.

Može se zaključiti da FTTH tehnologija sa svojim daleko širim propusnim opsegom i mogućnošću neograničenog rasta, predstavlja sa tehnološkog aspekta veoma dobru investiciju.

IZVOR

Facebook komentari
Čitaj još:  USAID pomaže poljoprivredu Sjenice - VIDEO

Leave a Reply