„Vodič za kreiranje inkluzivnih kulturnih politika u opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin“

Vijesti 2014

Novi Pazar – Nevladina organizacija Kulturni centar Damad, sinoć je u Novom Pazaru, promovisala knjigu „Vodič za kreiranje inkluzivnih kulturnih politika u opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin“, autora Gorana Bašića. Knjiga je nastala u okviru projekta „Različitosti i raznolikosti su prednost – Promovisanje kulturnog pluralizma u Sandžaku“, koji je ova nevladina organizacija realizovala prošle godine uz finansijsku podršku ambasada Nemačke i Holandije u Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo.

O knjizi su govorili autor, profesor na niškom Univerzitetu dr Dragoljub Đorđević i Nermina Duran, dugogodišnja direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ u Prijepolju.

– Verujući da kultura može biti pokretač društvenog i ekonomskog razvoja i da je kulturna različitost najsnažniji potencijal takvog razvoja Vodičem se zagovara model inkluzivne kulturne politike zasnovane na građanskoj ravnopravnosti, interkulturalnom dijalogu, ostvarivanju ljudskih prava i ekonomskom razvoju. Potencijal kulturne baštine regije je ogroman i lokalne samouprave bi trebalo da preuzmu sve što je moguće kako bi ga zajedno sa kulturnim stvaralaštvom funkcionalno iskoristile u najboljem interesu građana i građanki. Razvijanje ljudske i infrastrukturne osnove za uspostavljanje inkluzivne kulturne politike i stvaranje lokalnih, regionalnih, nacionalnih i međunarodnih veza i učešće u radu mreža takve politike zagovaraju i podržavaju – odgovoran je odgovor lokalnih vlasti na društvene, političke i ekonomske probleme s kojima se suočavaju , pojasnila je Zibija Dervišhalitović Šarenkapić, direktorka KC Damad i dodale da je „cilj Vodiča da podseti na ove principe i ukaže na ideje i neiskorišćene mogućnosti kojima raspolažu ove tri sandžačke opštine“.

pet poglavlja ove publikacije, autor približava teorijsko razumevanje pojma inkluzivnosti, daje tumačenje pojmova, približava matricu uključivanja manjinskih identiteta, ukazuje na institucionalni osnov i normativni okvir za kreiranje inkluzivnih lokalnih politika. U knjizi su navedena ključna međunarodna dokumenta, analize kulturnih politika u ove tri opštine i preporučen minimum standarda za inkluzivne kulturne politike.

Fejsbuk komentari

komentara

Čitaj još:  Sjenica dobila predstavnika u skupštini preduzeća koje upravlja prirodnim rezervatom “Uvac”

Povezane teme

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .