Sjeničani sutra glasaju na sedamdeset jednom mestu

Vijesti 2014

Na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, u nedelju 16. marta, u tri sandžačke opštine glasaće ukupno 136.880 birača na 225 biračkih mesta.

U Novom Pazaru pravo glasa ima 82.017 građana, koji će glasati na 93 biračka mesta, dok će u Tutinu na 61 biračkom mestu glasati 29.030 građana.

Pravo glasa u Sjenici ima 25.833 građana, koji će svoje pravo ostvariti na 71 biračkom mestu.

Građani Srbije biraju 250 poslanika za sastav novog parlamenta, a na izborima učestvuje 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih.

Predloženo je 3.020 kandidata, od čega su 64 odsto muškarci.

Biračka mesta biće otvorena u 7.00, a zatvorena u 20.00. U toku tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kao i korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Republička izborna komisija (RIK) konačne rezultate parlamentarnih izbora treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata RIK će objavljivati privremene rezultate.

RIK treba da utvrdi rezultate izbora i objavi ih u “Službenom glasniku” najkasnije 20. marta u 20.00.

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore.

Nakon što bude utvrđen konačni odziv birača, taj broj deli se sa 250, koliko ima mesta u parlamentu, da bi se dobio broj glasova koji je potreban za osvajanje jednog poslaničkog mandata.

Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Facebook komentari
Čitaj još:  Skinute zastave BDZ Sandžaka u Sjenici - VIDEO

Leave a Reply