Džudžević se žalio na direktora gimnazije Murata Baždarevića

Vijesti 2013

Novi Pazar – Obrazovanje Bošnjaka na svom maternjem jeziku blokirano je u gimnazijama u Novom Pazaru i Sjenici i svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Prijepolju, konstatovano je na sastanku ministra prosvete Tomislava Jovanovića i predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esada Džudževića.

Ovu informaciju je saopštio Džudžević na konferenciji za novinare i dodao da očekuje da će do kraja ove sedmice ministar prosvete saopštiti rešenje za ovaj problem. Predsednik ovog Nacionalnog saveta Bošnjaka rekao je da je ministru Jovanoviću predložio da dvojicu direktora gimnazija u ovom gradu i Sjenici, Zorana Milosavljevića i Murata Baždarevića, razreši direktorskih funkcija i da se „garantuje učenicima prvog razreda ovih gimnazija upis u drugi razred na nastavu na bosanskom jeziku“ od početka sledeće školske godine.

Džudžević je novinarima rekao da je ministar prosvete doneo rešenje da se štampaju obrasci za školsku evidenciju na bosanskom i da će „u što kraćem periodu biti objavljeno u Službenom glasniku“. Po rečima predsednika BNV u tehničkom mandatu razgovori u Ministarstvu prosvete vođeni su tri puta – 13. 16. i 19. decembra.

Novinarima je rečeno da se nastava na bosanskom jeziku odvija u 35 vaspitno-obrazovnih ustanova i da je pohađa 3.645 učenika u 186 odeljenja, ali i da je protiv direktora novopazarske i sjeničke gimnazije do sada podneto ukupno 98 krivičnih prijava.

Facebook komentari
Čitaj još:  Revizija i otpis bibliotečke građe

Leave a Reply