Dan Bosnjacke zastave - Maj 2015

Sjenica domaćin početka obeležavanja Dana Bošnjacke nacionalne zastave

Vijesti 2011

Dan Bosnjacke zastave - Maj 2015Šesta smotra bošnjačkih narodnih igara SBONI 2011, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća i Centra za bošnjačke studije, povodom obeležavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave, svečano je otvorena u ponedeljak, 9.maja u Sjenici. Svečanst je najavljena defileom kroz grad. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, umesto na Gradskom trgu, ova svečana manifestacija bošnjačkih narodnih igara i folklora održana je u sjeničkoj Sportskoj hali. Dan bošnjačke nacionalne zastave, u ime opštine Sjenica prisutnima je čestitao predsednik, Muriz Turković, a svečanost je otvorio ministar u Vladi Republike Srbije, Sulejman Ugljanin.

Na svečanom otvaranju Šeste smotre bošnjačkih narodnih igara u Sjenici, početku obeležavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku, ministar Ugljanin je podsetio na značaj ovog, kako je rekao, najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka, koji se obeležava 11.maja, na dan kada je, pre dvadeset godina, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka.
‘Danas i kao predsednik BNV i kao ministar u Vladi Republike Srbije, obavljam državne zadatke da omogućim Bošnjacima, i svim drugim ljudima, da uživaju svoja nacionalna, ljudska i građanska prava”, kazao je Ugljanin.
U okviru Smotre bošnjačkih narodnih igara, sjeničkoj publici su se predstavila kulturno umetnička društva iz Prizrena: bošnjačko Kulturno-umetničko društvo ”Podgorski biseri”, koje od samog osnivanja Smotre, učestvuje u ovoj manifestaciji, i prvi pu, turkso Kulturno-umetničko društvo ”Filizler”, koje neguje folklornu tradiciju turskog naroda. Ovakva svečanost je istog dana održana u Tutinu, a sutradan i u Novom Pazaru.

Čitaj još:  Zmajevci - čišćenje staze na Žarima

Na Dan bošnjačke nacionalne zastave, u sredu 11.maja, u Sjenici su svečano podignute, bošnjačka, državna i evropska zastava na zgradi opštine i ostalim zvaničnim ustanovama. Toga dana održana je svečana sednica Opštinskog veća, u okviru koje i svečana akademija, koju su, povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave, upriličili sjenička Ustanova kulture i Kulturno-umetničko društvo ”Jedinstvo”. U organizaciji sjeničkih institucija kulture, u sredu veče, na Gradskom trgu, održan je i prigodan kulturno zabavni program.

Facebook komentari

Leave a Reply