Sindikati i akcionari usaglasili stavove

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Usaglasivši stavove i formulišui jedinstvene zahteve po pitanju aktuelne situacije u privatizovanom Poljoprivredno industrijskom kombinatu ''Pešter'' u Sjenici, sindikati Solidarnost i Samostalni sindikat, i Udruenje manjinskih akcionara Kombinata, krajem protekle nedelje sazvali su Zbor radnika, kome su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Zbor radnika, kako je najavljeno, odrae se i danas u prisustvu veinskog vlasnika ure Obradovia, koji protekle nedelje, zbog slubenih obaveza, nije mogao da doe. Uprava Kombinata na elu sa direktorom Fevzijom Hodiem, oekuje da e na današnjem sastanku sa veinskim vlasnikom i u prisustvu predstavnika lokalne vlasti, doi do pozitivnih rezultata.

Zajedniki zahtevi sindikata i akcionara Kombinata odnose se, izmeu ostalog, na isplatu pet zaostalih linih dohodaka, objasnjenje razloga zatvaranja Klanice, Mlekare i restorana Srbije, razrešenje imovinsko pravnih odnosa, kao i razdvajanje Kombinata u Sjenici od AD Ineksa iz Nove Varoši, firme istog veinskog vlasnika, preko koje se i dalje vrše finansijske transakcije, u koje radnici, pa ni uprava Kombinata u Sjenici, nemaju uvid. U sluaju da ne doe do pomaka u rešavanju problema u roku od petnaest dana od današnjeg sastanka, radnici najavljuju da e stupiti u generalni štrajk i boriti se, svim Zakonom dozvoljenim sredstvima.
Govorei o stanju u Kombinatu tri godine nakon privatizacije, predstavnici sindikata i akcionara su izrazili nezadovoljstvo izostankom obeavanih investicionih ulaganja u proizvodne kapacitete Kombinata. Oni su istakli da je u tom periodu firmu, koja trenutno broji 82. zaposlena, napustilo blizu 150 radnika, što, kako kau, nagoveštava i prisustvo mobinga. Predstavnici akcionara su još jedanput potvrdili stav da je privatizacija nezakonito izvršena te da bi trebalo traziti poništaj kupoprodajnog ugovora. Govorei o pozitivnim stranama privatizacije, bez koje bi, kako je rekao, Kombinat potpuno propao, direktor Hodi je meutim, izneo svoj stav da je raskid ugovora, bez alternativnog rešenja, najgora solucija. On je tom prilikom izrazio oekivanje, da e na današnjem sastanku sa veinskim vlasnikom doi do pozitivnih rezultata.
Prema zvaninoj informaciji od Agencije za privatizaciju, koju su prisutnima saopštili organizatori skupa, Kombinat Pešter duguje novovaroškom Ineksu ak oko milion i šeststotina hiljada evra, što ini trostruku kupoprodajnu cenu kompletne imovine Kombinata, a o emu, ni zaposleni niti uprava firme u Sjenici, ranije nisu bili informisani. Direktor je rekao da je dobio dopis o tome kada i sindikati i obeao da e traiti specifikaciju zaduenja, o emu e zaposleni biti obavešteni. Na pitanje kako je došlo do usaglašavanja stavova sindikata i akcionara, predsednik Samostalnog sindikata i savetnik generalnog direktora Mirsad Kurtovi je rekao: ''Opšte nezadovoljstvo zaposlenih je evidentno, a nesrea zbliava ljude'', i dodao da eli da veruje da veinski vlasnik ima dobre namere. ''Nadam se da emo 27.februara usaglasiti stavove, i da e ve jednom krenuti ta investiciona ulaganja, kako bi se zaposlenima omoguilo da dostojanstveno ive od svog rada i da tim radom obezbede korist i za širu društvenu zajednicu'', kazao je Kurtovi.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1535
Facebook komentari

Leave a Reply