Održana druga aukcijska prodaja ”TP Sjenica”

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Agencija za privatizaciju je prošlog petka organizovala drugu aukcijsku prodaju Trgovackog preduzeca ''Sjenica''. Prva aukcijska prodaja održana je u februaru, a postupak je ponovljen nakon raskidanja ugovora sa prvim kupcima. Na ponovljenoj aukciji preduzece je prodato po ceni od 126 miliona dinara, a kupac je, u ime konzorcijuma, Rukija Zornic iz Sjenice. U odnosu na prvi put izlicitiranu cenu, sada postignuta cena je niža za 50 miliona dinara, što je opet duplo više u odnosu na procenjenu vrednost preduzeca.

Radnici, koji su na prvoj aukciji u sklopu konzorcijuma izvršili prodaju a potom, zbog previsoke cene odustali, ovaj put u nešto izmenjenom sastavu, nisu uspeli da dodu do najpovoljnije cene. ''Najpovoljniju cenu je postigla Rukija Zornic sa konzorcijumom ciji clanovi nam još uvek nisu poznati. Tacan sastav konzorcijuma znacemo kada bude potpisan Ugovor izmedu Agencije za privatizaciju i novih vlasnika, i sve ce se definisati kada se izvrši uplata i sprovede dalji postupak formiranja organa u preduzecu'', rekao je za www.sjenica.com , direktor TP ''Sjenica'' Esad Hadžic. On je istakao da u konkretnoj situaciji, prema odredbama Ugovora o kupoprodaji, svi radnici koji su u radnom odnosu zadržavaju status i ostaju u radnom odnosu, te da zato nemaju razloga za brigu. Hadžic je podsetio da je ogromna razlika izmedu privatizacije preduzeca koje je uspelo da izbegne stecajni postupak, kao što je slucaj sa TP ''Sjenica'', i privatizacije iz stecaja, što je bio slucaj u ostalim društvenim firmama u Sjenici.
Na pitanje kakav ce status imati zakupoprimci, Hadžic je odgovorio da to zavisi od stava i nacina na koji ce oni to pitanje regulisati. ''Nerealno visoka je i ova postignuta cena, jer je Sjenica posebno tržište, a stanje lokala je ipak dosta loše zato što, zbog ekonomske situacije, nije bilo ulaganja. Sreca je ipak što su objekti bili izdati pod zakup, pa su zakupoprimci, koji su hteli da ih kupe, ulagali u njih. Zato su radnici, na prvoj aukciji i po cenu propadanja depozita, koji jeste propao – što nije malo, jer to su ogromna sredstva pojedinaca – nastojali da kupe firmu koju su stvarali i živeli od nje. Po ljudskom, moralnom i svakom drugom pravu, trebalo je da oni imaju prednost, ali tako je kako je. Država vodi utakmicu gde dobija onaj ko ponudi najviše, i gde svi ostali elementi i norme nemaju uticaja'', zakljucio je Hadžic.
TP ''Sjenica'' u svom vlasništvu ima 34 lokala i broji 43 radnika, medu kojima su i oni kojima miruju prava po osnovu Ugovora o zakupu prodajnog prostora.
Facebook komentari

Leave a Reply