prazne-klupe-za-odbornike

Neuspeli pokušaj redovnog zasedanja Skupštine Opštine Sjenica

Arhiva vijesti 2007, Opstina Sjenica

NEUSPELI POKUŠAJ REDOVNOG ZASEDANJA SKUPŠTINE OPŠTINE SJENICA

U ODBORNIČKIM KLUPAMA SAMO LISTA ZA SANDŽAK

prazne-klupe-za-odbornike

Tri meseca nakon poslednjeg redovnog zasedanja – koje je, nakon par tačaka prekinuto zbog neusaglašenih stavova unutar vladajuće koalicije – u Sjenici je sazvana, ali ne i održana Osma redovna sednica Skupštine. Pozivu su se odazvali samo odbornici Liste za Sandžak, dok njihovi koalicioni partneri u vlasti Demoktratska stranka Srbije i Nova Srbija, kao i odbornici opozicije, nisu došli na zakazanu sednicu. Inače od ukupno 39 odbornika, prostu većinu i vladajuću koaliciju u lokalnom parlamentu čine Lista za Sandžak (17) i 3 odbornika koalicije DSS i NS. Opoziciju čine, sa 13 odbornika koalicija Zajedno za Sjenicu (SDP, DS i G17 Plus), NPS sa 4 i SRS sa 2 odbornika.

U izjavi za lokalne medije potpredsednik Skupštine u Sjenici Veroslav Karličić (DSS) je izneo primedbu da je dnevni red sastavljen bez konsultacija sa odbornicima DSS i NS. Jednostrano sastavljanje dnevnog reda, bez konsultacija odborničkih klubova zamerke su i odbornika opozicionih političkih partija. A predsednik opštine Sjenica Esad Zornić (SDP) optužuje Skupštinu za nezakonito donošenje odluka.

Čitaj još:  Kolektivni sunet u Sjenici - VIDEO

Predsednik Skupštine opštine Sjenica Fahrudin Fijuljanin (SDA) kaže da je Osma redovna sednica sazvana na inicijativu Liste za Sandžak. Lista za Sandžak je predložila dnevni red koji, kako kaže Fijuljanin, obuhvata veoma važna pitanja za sve građane Sjenice. ,,Nismo imali podršku ni bošnjačkih partija što znači da je samo Lista za Sandžak htela da razmatra tako važna pitanja kao što su: revizija privatizacije kombinata ”Pešter”, čime bi se stvorili uslovi za povraćaj zemljišta ranijim vlasnicima, odlaganje i odvoženje gradskog smeća kao i angažovanje sredstava NIP.” Na pitanje da li nedolazak koalicionih partnera označava raskid vladajuće koalicije, Fijiljanin odgovara:,, Naši koalicioni partneri verovatno imaju svojih određenih razloga što nisu prisustvovali, a mi ćemo u narednom periodu pokušati da približimo stavove po pitanju predloženog dnevnog reda. Ukoliko se formira nova skupštinska većina, izabraće se i novi organi Skupštine, ili ćemo mi još jedanput pokušati, da sa ovim dnevnim redom, sazovemo sednicu.”

Čitaj još:  Višak budžeta opština će ovako potrošiti...

Fijuljanin smatra da opozicija ima za cilj uvođenje Privremenih mera kako bi spremnije dočekala predstojeće lokalne izbore. On tvrdi, pozivajući se na Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi, da izbori treba da budu raspisani do kraja godine i da ne postoji zakonski osnov za uvođenje Privremenih mera.

Facebook komentari

Leave a Reply