REGIONALNI CENTAR

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela je kao društvo sa ograničenom odgovornošću osnovan od strane Opštine Sjenica dana 13.07.2011. godine. 28.06.2013. godine je preregistrovan u društvo sa ograničenom odgovornošću čiji su osnivači , Grad Novi Pazar i Opština Tutin i na taj način postala regionalni subjekat. Osnovna delatnost društva je istraživanje i razvoj poljoprivrede, kao i pružanje savetodavne i tehničke podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima i klasterima.

Regionalni centar Sjenica
Regionalni centar Sjenica

Vizija Prepoznatljiv lider i pouzdan partner primarnim proizvođačima i prerađivačima sa ulogom koordinatora i promotera pešterskog područja u proizvodnji hrane – kvalitetne i prepoznatljive uz održivo poslovanje pružanjem usluga. Poboljšati bezbednost hrane i stvoriti konkurentna poljoprivredna preduzeća diseminacijom znanja o unapređenoj poljoprivrednoj tehnologiji i komercijalizacijom među poljoprivrednim proizvođačima.

Misija Unaprediti sposobnosti proizvođača da proizvode kvalitetne i ispravne( bezbedne) proizvode, i da pružanjem tržišno konkurentnih laboratorijskih i stručnih usluga nadmašimo očekivanje-a u pogledu kvaliteta i isplativosti. Obezbediti vođstvo pri stvaranju, širenju i diversifikaciji agro-prehrambene industrije u oblasti Sandžaka i podstaći stočare na napredak i razvoj ka komercijalno isplativijem poslovanju.

Cilj je da pomogne poljoprivrednicima i poljoprivrednim preduzećima kroz pružanje usluga koje unapređuju efikasnost tržišta i postepeni ekonomski oporavak poljoprivrednog sektora.

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela je zamišljen kao ojačanje samodovoljnosti poljoprivrednika, ali i da bi se do maksimuma razvili zadružni odnosi, dok se s druge strane pruža pomoć u radu na sveopštem privrednom oporavku regiona. Za kratko vreme svog postojanja, centar je učestvovao u realizaciji sledećih projekata :

* Izrada „Programa nabavke i podele steonih junica“ za Opštinu Sjenica na osnovu „Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za razvoj stočarstva u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u 2011 godini“ Ministarstva poljoprivrede Srbije.
* Pomoć poljoprivrednim proizvođačima u popunjavanju aplikacija tokom Konkursa za dodelu sredstava za realizaciju Programa podrške održivog razvoja poljoprivredne proizvodnje u nerazvijenim opštinama Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i gradu Novom Pazaru, koji je raspisala KORNRP.
* Prezentacija i sprovođenje USAID-ovog Programa finansijske podrške za uvođenje međunarodnih standarda u oblasti sistema bezbednosti i kvaliteta hrane u organizaciji i prostorijama centra.
* Učešće na radionici Regionalne razvojne agencije Zlatibor Razvoj tipičnih proizvoda u severoistočnoj Bosni i Zlatiborskom okrugu u Srbiji.
* Projekat prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine u saradnji sa SERDA-Sarajevskom Regionalnom Razvojnom Agencijom: Ruralni razvoj Sjenice.
* Učešće na promotivnoj prezentaciji nove turističke strategije Evropskog prekograničnog regiona Sandžak u Briselu.
* Podrška u predstavljanju i sprovodjenju USAID projekta Žene u agrobizinisu u saradnji sa KORNRP.
* Edukacija poljoprivrednih proizvodjača na teme poboljšanja rasnog satava zdravstvene zaštite i ishrane domaćih životinja.
* Organizovanje i realizacija Poljoprivrednog sajma u 2012. i 2013. godine.

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela je multidisciplinarni resursni centar za prehrambenu industriju koji nudi kombinovane laboratorijske, tehničke, edukativne, savetodavne usluge i usluge razvoja poslovanja.

Laboratorija

Savremena namenska laboratorija primenjivaće sisteme kvaliteta u skladu sa ISO/IEC 17025 standardom i nudiće veliki broj analiza:

Programi i usluge

* Hemijske i mikrobiološke analize mesa i mesnih prerađevina.
* Hemijske i mikrobiološke analize mlijeka i mliječnih proizvoda.
* Hemijske i mikrobiološke analize meda.
* Sertifikacija proizvoda (npr. organski proizvodi, regionalne oznake kvaliteta, sertifikati geografskog porekla, itd).

Mikrobiološke analize obuhvataju:

* bezbednost hrane;
* čuvanje i kvarenje proizvoda;
* testiranje roka upotrebe.

Hemijske analize obuhvataju:

* sadržaj hranljivih materija;
* sadržaj konzervanasa/aditiva;
* analizu sadržaja minerala;
* analizu sadržaja vitamina;
* bezbednost namirnica/sadržaj alergena;
* provera/potvrda metoda u službi zarad potreba potrošača,proizvođača i prerađivača.

Sektor za obrazovne, konsultantske i tehnološke usluge

Kako bi se poljoprivreda u Sandžaku stvarno preobrazila od trenutnog naturalne proizvodnje ka tržišno usmerenom sistemu, poljoprivrednici treba da unaprede svoje znanje, veštine i stav, i treba da imaju pristup informacijama, tehnologijama, tržištima itd. Kako bi se ovo izvelo, od mnogih usluga podrške savetodavna usluga poljoprivrednicima igra najvažniju ulogu, pošto doprinosi razvoju veštine i znanja poljoprivrednika kako bi razvili novu i unapređenu tehnologiju.

Centar za obuku poljoprivrednika je zamišljen kao mesto okupljanja poljoprivrednika na lokalnom nivou u cilju dobijanja redovnih savetodavnih usluga, modularne obuke, informacija, demonstracija, saveta itd. Obuka poljoprivrednika je usmerena ka poboljšanju njihove efikasnosti u obradi zemlje. Tip obrazovanja koje nazivamo obukom ima za cilj veća saznanja kao i promenu ponašanja.

Glavni cilj obuke je da se poljoprivrednicima omogući da proizvode kvalitetne proizvode i da time postanu konkurentni na tržištu.

Odeljenje za matičenje, identifikaciju, testiranje i registraciju domaćih životinja

Matičenje i praćenje domaćih životinja neizostavan su deo kontrole proizvodnih osobina i održavanja poverenja potrošača u stočarske proizvode.

Procenjuje se da je registrovano samo 4% od ukupnog broja grla goveda i ovaca. Stoga veoma mali broj uzgajivača ostvaruje pravo na podsticaje/subvencije iz Uredbe o raspodeli i korišćenju podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva u 2012. godini, koji iznose 20.000 dinara po registrovanom grlu za krave i 3.000 dinara po registrovanom grlu za ovce. Ukupan broj goveda i ovaca u regionu iznosi oko 55.000 odnosno 50.000.

SJENICA
Specifične klimatske prilike i privrženost lokalnih meštana poljoprivredi su uslovile da je sjenički kraj pretežno stočarski. Jačanje organizovane poljoprivredne proizvodnje 70-tih i 80-tih kroz poljoprivredno-industrijski kombinat Pešter, postavljeni su temelji za naprednu proizvodnju i prepoznatljivost proizvoda sjeničkog kraja. Sjenički sir, sudžuk i jagnjetina su neki od veoma cenjenih proizvoda. Danas, nakon urušavanja PIK Peštera, individualni proizvođači su nosioci gazdinstava i upravo u takvim proizvodima mogu videti svoju šansu. Sa 32.000 grla ovaca i 27.000 grla goveda i preko 5.000 gazdinstava, Sjenica je lider u poljoprivrednoj proizvodnji u ovom delu zemlje.

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .