Slika iz staba opstine sjenica - zasedanje 17.03.2020. copy

Zvanično saopštenje za javnost za vrijeme VANREDNOG STANJA

Hronika, Opstina Sjenica, Sjenica vesti

Zvanično saopštenje za javnost za vrijeme VANREDNOG STANJA

U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, 17. marta 2020 godine je zasijedao Štab za vanredne situacije opštine Sjenica. Na zasedanju su donijete odluke iz dijela nadležnosti lokalne samouprave, u smislu naredbi i instrukcija koje za cilj imaju sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID-19.

Obustavlja se nastava u svim predškolskim i školskim ustanovama na području Opštine Sjenica. Skraćuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica. Prekidaju se sve manifestacija u sportskim objektima i teretanama.




Inspekcijskim službama se nalaže pojačana kontrola rada iz svoje nadležnosti, posebno praćenje radnog vremena kao i broja gostiju u zatvorenim objektima. Takođe će se pratiti, odnosno ograničavati povećanje cijena osnovnih životnih namirnica. Dok traje vanredno stanje biće zatvoreni svi šalteri javnih službi. U cilju obezbjeđenja pružanja usluga u sektoru države, odnosno javne uprave, rad sa strankama će se odvijati od 08 do 13 časova, uz obavezu zakazivanja termina elektronskim putem ili na telefon 020 741 071 u vremenu od 08 do 20 časova.

Preporučuje se republičkim ustanovama i institucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji Opštine da obezbijede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mjere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja.
Apel licima starijim od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova, odnosno dvorišta. Za nepoštivanje ove mjere propisana je kazna od 150.000 RSD. Opština će preduzeti sve mjere u cilju angažovanja volontera kako bi starijim osobama pomogli u zadovoljenju životnih potreba.

Čitaj još:  Predsednik opštine ugostio Eldina Glogića (Video)

Službenici Policijske stanice Sjenica vršiće nadzor nad licima koja se nalaze u samoizolaciji. Samoizolacija lica koja dolaze iz najugroženijih područja traje 28 dana, dok lica koja su došla iz drugih zemalja traje 14 dana. U skladu sa Saopćenjem Mešihata Islamske zajednice u Srbiji , a s ciljem sprječavanja širenja virusa korona do daljeg se obustavlja izvođenje mektebske pouke u džamijama. Apeluje se na sve vjernike i vjernice, posebno starije od 65 godina i one koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme, da dnevne namaze klanjaju u svojim kućama.




NAPOMENA: U skladu sa razvojem epidemiološke situacije u Republici Srbiji- Opštini Sjenica ove instrukcije i kodeks ponašanja su podložne izmjenama, o čemu će javnost biti pravoremeno obaviještena.
KOMANDANT ŠTABA
Hazbo Mujović

****************

****************

NAREDBA:
Opština Sjenica
Opštinska Uprava

Na osnovu člana 43.44 zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, na osnovu člana 2. odluke o informisanju štava za vanredne situacije i instrukcija Vlade Srbije od 17.03.2020. u vezi širenja zarazne bolesti KORONA VIRUS Opštinska Uprava opštine Sjenica izdaje sledeću naredbu:

Čitaj još:  Toplija zima za đake sjeničke OŠ „12. decembar’’

1. Ugostiteljski objekti od 8h do 20h i okupljanje lica ne više od 50
2. Zabrana održavanja svih skupova
3. Dečije igraonice se zatvaraju
4. Zelena pijaca se zatvara
5. Prekid rada teretana i sportskih objekata

Sprovoditi sve neophodne mere dezinfekcije topla voda i sapun kao i ostala dezinfekciona sredstva.




Naredba traje dok je na snazi Vanredno stanje u Republici Srbiji

VD Načelnica
Kurtović Denisa dop. pravnik

Naredba za Sjenicu - 17.03.2020. -  Sjenica - Zvanično saopštenje za javnost za vrijeme VANREDNOG STANJA

Redakcija Sjenica.com

Pogledajte i zvanično saopštenje iz našeg Doma Zdravlja ovde

Facebook komentari

Leave a Reply