TOPLJENJE SNEGA U KAZANU NA PESTERSKOJ VISORAVNI - WWW.SJENICA.COM

“Po ceo dan grejemo kazan i topimo sneg da bi napojili stado…”

Pešter, Poljoprivreda, Vrijeme

MUKE STOČARA NA PEŠTERU: Otoplilo, a vode još ni kapi

I dalje traju muke stočara na centralnom delu Pešterske visoravni. Vodovod i dalje “u kvaru” a žedna grla piju sneg otopljen u kazanima.

MADA na Pešteru, bar preko dana, nije hladno kao što je bilo u prvoj polovini januara, kada se živa u termometru spuštala i do 33. podeoka ispod nule, Pešterski vodovod je i dalje zaleđen i u kvaru, a do žitelja Dolića, Karajukića Bunara, Bioca, Crvskog i drugih duže od mesec dana nije stigla ni kap vode. Ugroženo je bar 10.000 ovaca i 2.000 krava i druge krupne stoke.

– Samo naša porodica Dacić ima 1.000 ovaca. Da bi ih napojili i sačuvali od uginuća, prinućeni smo da vodu cisternom i na traktoru dovozimo iz udaljenih sela. Do pre nekoliko dana ni to nismo mogli, jer su putevi bili zavejani. Sada je malo otoplilo, a putevi su raščišćeni, međutim, našim patnjama nije došao kraj – žali se stočar Enver Dacić iz zaseoka Bioci kod Karajukića Bunara….

Čitaj još:  Samo jedna cisterna snabdeva trenutno Pešter

Strašno je sve ovo što nam se događa… Mesec dana do nas nije stigla ni kap vode, a bili smo zavejani… Po ceo dan grejemo kazan i topimo sneg da bi napojili brojno stado, malo je otoplilo, pa preko dana “hvatamo” i po malo vode koja kapa sa krova kuće – žali se Drago Balšić, takođe iz Bioca.


Naša deca Radica i Lazar sutra kreću u školu, trebalo bi da ih okupam i lepo obučem, pitam se: kako i čime…. Suprug je otišao u Buđevo i Karajukića Bunare da, ako je nađe, na konju donese vode za piće i da okupamo decu, dok stoku pojimo tako što topimo sneg.

Mada je opština Sjenica poslala neke cisterne sa vodom, do nas još nije stigla nijedna, a i da stigne: gde bi vodu, odmah bi se zaledila – žali se Dragova supruga Marta i naglašava da mnogi Pešterci od Nove godine preživljavaju dramu i žive život nedostojan čoveka.

Čitaj još:  Zmajevci osvojili Fijuljak (Video)

Ne mogu da verujem da, ni sada kada je otoplilo, opštine Sjenica i Tutin nisu u stanju da poprave kvar na “Pešterskom vodovodu” i spasu nas velikih muka. Pre će biti da im nije mnogo stalo do nas – žali se starina Jusuf Dacić.

novosti

Facebook komentari

Leave a Reply