Sjenicki spasioci Ethem Dacic i Meho Ugljanin / Sjenica 2015

Plaketa za humanost “Novosti” opet Sjeničanima!

Pešter, Sjenica vesti

Dobitnik plakete “Novosti” za humanost ove zime dobio “pomoćnika” na sankama. Meho Ugljanin i Ethem Dacić bolesne, nemoćne i stare vadili iz smetova

Sjenicki spasioci Ethem Dacic i Meho Ugljanin / Sjenica 2015
Ethem Dacić i Meho Ugljanin

PEŠTER – Poslednjih dana sneg je, po drugi put ove godine, zavejao Peštersku visoravan, stotine sela danima je bilo odsečeno od sveta, a u njima puno bolesnih, starih i nemoćnih… Kad nije moglo snegočistačima, terenskim vozila i ambulantnim kolima, u pomoć bolesnima, priticali su Meho Ugljanin, bivši sportista iz Sjenice i Ethem Dacić, Pešterac koji 35 godina živi i radi u Parizu.
Ne štedeći se i vozeći sanke satima, po mećavi i na vrlo nisim temperaturama, Meho i Ethem su u zavejana sela donosili lekove, prevozili lekare, evakuisali bolesne… Iz sela Fiulje izvukli su teško bolesnu staricu Kimu Pašković, Mulaz Džigal imao je moždani udar, a spasli su ga sankama ova dvojica Sjeničaka. Starica Đula Vejselović, samo njihovom teškom mukom, na sankama je iz Ursula prebačena do sjeničke bolnice.
Za izuzetnu pomoć ugroženim Peštercima, Meho je, sa još dvojicom svojih prijatelja 2012. (tada je blokada trajala mesec dana) dobio “Zlatnu plaketu” našeg lista za “Podvig godine”….
– Čim sam saznao da je mnogo ljudi u nevolji, pozvao sam Krizni štab u Sjenici. Dužnost mi je da, kad god to mogu, pomognem ugroženom narodu na Pešteru – priča skromni Meho.
Veliku pomoć Meho je ove zime imao u Ethemu Daciću, Sjeničaku koji 35 godina živi i radi u Parizu.

Čitaj još:  Pešter: U 21. vijeku i nemaju još uvijek struju

OSTAO DA POMOGNE
U Sjenicu sam došao na odmor i da malo na sankama uživam u lepotama Peštera. Za nekoliko dana, trebalo je da se vratim u Francusku. Kada sam shvatio da je zavejano 10.000 Pešteraca i da su motorne sanke mnogima jedini spas, rešio sam da ostanem sve dok putari ne probiju puteve – kaže Ethem Dacić. – Pomagao sam koliko sam mogao i ne smatram da sam učinio nešto posebno, zaslužio je moj narod na Pešteru i mnogo više – priča Ethem i naglašava da će, kad ovih dana konačno okonča svoj odmor u rodnom kraju, ključeve od sanki ostaviti ljudima iz Kriznog štaba da njima pomognu narodu kad god se za to ukaže potreba.

– Pomagao sam koliko sam mogao i ne smatram da sam učinio nešto posebno, zaslužio je moj narod na Pešteru i mnogo više – priča Ethem i naglašava da će, kad ovih dana konačno okonča svoj odmor u rodnom kraju, ključeve od sanki ostaviti ljudima iz Kriznog štaba da njima pomognu narodu kad god se za to ukaže potreba.

Čitaj još:  Troje poginulo u udesu kod Sjenice

novosti

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply