Azilanti predstavili svoju kulturu u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Komeserijat za izbeglice Republike Srbije i Centar za azil u Sjenici organizovali su u ovoj opštini manifestaciju na kojoj je oko 140 izbeglica predstavilo kulturu, običaje i tradiciju zemlje iz koje dolaze.

Kordinatorka u Komeserijatu Marina Ćakić rekla je da je manifestacija organizovana u sklopu projekta usmerenog ka “senzibilizaciji primajućih sredina” kao što je Sjenica.

“Komeserijat je i ranije organizovao ovakve manifestacije, ali je u Sjenici organizovana prvi put. Događaj finansira vlada Švajcarske, a slične manifestacije u gradovima gde su smešteni azilanti tokom poslednje dve godine sprovodio je komeserijat za izbeglice Republike Srbije”, izjavila je Ćakićeva.

Čitaj još:  Milanko Petrović osmi na EP u Češkoj

Ona je istakla da su se ovakve manifestacije pokazale veoma korisnim za prilagođavanje izbeglica svakodnevnom život u mestima gde dobijaju azil i dodala da će u budućnosti biti organizovane slične akcije.

Tokom manifestacije, azilanti su u Omladinskom parku Sjenice crtežima ilustrovali motive zemalja iz kojih dolaze i izvodili specifične plesne performanse.

Tradicionalni folklor ovog kraja, azilantima su predstavili članovi KUD “Gajret”.

U Sjenici trenutno boravi oko stotinu tražilaca azila iz iz Sirije, Somalije, Nigerije, Sudana i drugih država.

D. Selmanović

Facebook komentari

One thought on “Azilanti predstavili svoju kulturu u Sjenici

Leave a Reply