Ilijaz Baćo Tahirović - VaVaZu Caffee Restoran - Sjenica

Ugostitelj Baćo Tahirović nezadovoljan predsednikom opštine Sjenica, Hazbom Mujovićem

Intervju, Sjenica vesti

“Selektivna pravda predsednika opštine“

Od kada je pre dve godine sjenički privrednik i ugostitelj Ilijaz Tahirović Baćo rešio da parkić ispred svog kafića “VaVaZu”, uz dozvolu SO Sjenica, o sopstvenom trošku uredi i pokloni sugrađanima, nailazio je na mnogo onih koji su mu zahvaljivali na ovom gestu, ali bilo je, kaže, i onih drugih.

Pojedini kao da su bili ljubomorni, kako kaže, što je oko hiljadu kvadrata do tada zapuštenog zemljišta pretvorio u zelenu oazu u kojoj su, pored ostalog, fontana, novo osvetljenje, kao i dečje igralište sa ljuljaškama, toboganima i klackalicama. Familija Tahirović je, kako objašnjava, kao donator uložila nekoliko desetina hilada evra.

-Park ispred mog objekta postoji preko 70 godina, bio je zapušten, ja sam ga čistio sve vreme, kosio travu i održavao do 2012. kada sam dobio dozvolu od opštine da ga kompletno adaptiram i dovedem u red. Urađeno je sve po propsima, drenaža kroz ceo park, dovedena je voda, šahte za zalivanje, staze za šetnju behaton, 100 kamiona zemlje, zasađeno je rastinje, trava, osvetljenje, dečije igralište… Tu je fontana, ograda i ivičnjaci da ne bi ulazili automobili. Ove godine ćemo uraditi još neke stvari po projektu, klupe, mašine za rekreaciju, novo rastinje, priča Tahirović.




Odjednom se, kako kaže, osušilo devet stabala na jednoj strani parka. “Sumnjam da je to neko namerno uradio, podneću krivičnu prijavu protiv N.N. lica. Imao sam loše iskustvo i ranije, kada bih zasadio dveće neko bi u toku noći polio prerađenim uljem. Taj neko je i ovo drveće polio i uništio. Koliko god oni to radili ja ću obnavljati, valjda će im dosaditi. Čak neki postupaju tako drsko da se autom penju na trotoar i gaze delove parka, što je posmatrao i predsednik opštine, onako u zagrljaju sa izgrednikom, kao da je srećan što se polako uništava lepota grada. Nikad me niko iz opštine nije pozvao da razgovaramo o parku, da čujem predloge i primedbe, da ga zvanično otvorimo. Predsednik je ljut na mene, ne uklapam se u njegovu koncepciju življenja”, kaže sjenički privrednik.

On dodaje da ga posebno brinu priče koje širi predsednik opštine da će park biti prodat jer opština nema para.

-Nije to loše, kupio bih ga ja, ali je to nemoguća misija. Sjenici nedostaje zelenih površina. Zamislite šta čoveku pada napamet – da proda nešto u šta je uloženo nekoliko desetina hiljada evra i još sve nije završeno. Naravno, sve je rađeno sa saglasnostima i dozvolama iste te opštine na čijem je on čelu, čak šta više on je pomogao da dobijem dozvolu za donaciju u parku, na čemu su mu građani Sjenice zahvalni, kaže Ilijaz Tahirović Baćo.

Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica, rekao je za Sandžak Danas odgovarajući na Tahirovićeve optužbe, da se radi o čoveku koji je “dugi niz godina koristio opštinsku i državnu imovinu u privatne svrhe”.

Čitaj još:  Predsednik Opštine Sjenica i SDA Sandžaka u Sjenici, Hazbo Mujović, zahvalio Sjeničanima na pobedi - VIDEO

-Terasa Tahirovićevog lokala nalazi se na trotoaru i ugrožava kretanje pešaka i njihovu bezbednost. Nadležni državni organi koji se nalaze u sastavu opštine Sjenica rade svoj posao, i imaju pravo da Tahirovića tetiraju kao svakog drugog građanina. Njegov privilegovan položaj u opštini Sjenica koji je trajao dugi niz godina sada je ukinut. Tahirović će ubuduće biti tretiran kao i svaki drugi ugostitelj u ovom gradu, objašnjava Mujović.

Prvi čovek Sjenice tvrdi da Tahirović pokušava da uzurpira na silu opštinsku imovinu vrednu oko milion evra.

-Imovina opštine ne može da bude predmet njegove manipulacije. Nadležni organi će predložiti rešenja kakav će status imati to zemljište. Da li će biti građevinsko ili zelena površina. To je isuviše mala površina da bi se tretirala kao park. Drugo, taj park je opštinski a ne Tahirovićev. Ako opština bude odlučila da proda pomenuto zemljište gospodin Tahirović će moći to kupiti na javnoj licitaciji koja će biti održana u skladu sa zakonom. I na taj način može se pokazati obzirom da je imućan čovek, pretvoriti ga u park ili bilo šta drugo i sa njim potpuno raspolagati kao sa privatnom imovinom, kaže Mujović.

Odgovarajući na optužbe da je uzurpirao opštinsko zemljište, Tahirović pokazuje dokumenta da je ispunio urbanističke uslove za postavljanje letnje bašte koje je propisala SO Sjenica. Međutim, 5. avgusta stiglo mu je opštinsko rešenje da u roku od tri dana ukloni letnju baštu, iako je uredno platio komunalnu taksu.




-Predsednik opštine Mujović, mimo svih ovlašćenja neformalne naređuje ovlašećnim licima opštinske uprave Sjenica da selektivno primenuju pravdu, odnosno zakon. U Sjenici zbog njega vlada opšti javašluk u pogledu bespravne gradnje, zauzimanja državne imovine, a posebno javnih površina. Dovoljno je krenuti Ulicom Milorada Jovanovića, od semafora pa do raskrsnice Ulica kralja Petra i Svetozara Markovića i videti koliko je tu bespravno izgrađenih objekata i koliko je zauzeto trotoara. Nekima, koji su prijatelji predsednika opštine sve je dozvoljeno, čak da postave bašte koje nisu u skladu sa propisima udaljene 1,6 metara od trotoara kuda se kreću pešaci, već gabariti letnje bašte dopiru do same ulice. Zahvaljujući nelegalnom postupanju lokalne samouprave, doveden sam u situaciju da se obratim najvišim državnim organima, Vladi Republike Srbije na svim nivoima, radi zaštite od diskriminacije i selektivne primene pravde, jer opštinski organi ne postupaju prema građanima na jednak način Smatram da su odgovorna lica lokalne vlasti u Sjenici počinili mnogo kršenja zakona. Biću primoran da nadležnim tužilaštvima pružim podatke o tome u najskorije vreme, kaže Tahirović.

Da pojedini ljudi iz SO Sjenica imaju “pik” na njega, Tahirović ukazuje i opštinskom odlukom da se režim saobraćaja izmeni u ulici koja ide pored njegovog kafića.

Čitaj još:  Muhabet sa Ramom (druženje sa Alijom Hodžić) Video

-Usmerenje saobraćaja od 20 do 24 sata kroz ulicu H. Vukovića ugrožena je bezbednost dece koja u to vreme posećuju zabavni park naspram mog kafića, kao i gostiju mog ugostiteljskog objekta. Stvaraju se zastoji sa većim brojem vozila, to uznemirava goste kafića “Vavazu”. Ova ulica ne ispunjava uslove za bezbedan dvosmerni saobraćaj jer je uvek bila slepa i služila je uglavnom za kretanje pešaka – kaže Ilijaz Tahirović, koji je u četvrtak u Beogradu kontaktirao sa najvišim državnim organima i obavestio ih o svemu što se dešava oko njegovog lokala u Sjenici.

Osamdeset godina privatnici

– Moj Otac Osman Tahirović je bio fotograf i časovničar i u Sjenici je živeo i radio od 1936. godine. Nas je bilo petoro dece, četiri sina i jedna sestra. Mi sinovi smo nastavili privatni posao. Bila je to prva fotografska i časovničarska radnja u Sandžaku. Otac je bio legenda. Umro je u 86. godini. Deca su mi postala najbolja investicija – Vahid je pravnik, Valida farmaceut, Zuhra magistar ekonomije i evropskih nauka. Naša porodica se 80 godina bavi privatnim poslom, plaća porez, zato ne dozvoljavam da to neko gazi iz samo sebi znanih razloga – kaže Tahirović.

Zabranjena matura?

Sjenički maturanti su otišli kod predsednika opštine da im materijalno pomogne oko zabave za maturu, hteli su isključivo da slave u mom lokalu, ali on im je rekao da ako dolaze u “VaVaZu”, neće im dati novac. To kaže čovek koji prima platu od nas, pa moja porodica plaća porez već 80 godina, on treba da je predsednik svih nas bez obzira da li mu je neko simptičan ili ne, kaže Ilijaz Tahirović Baćo.

Predsednik opštine kaže da su ove optužbe – čista glupost.

-Ja sam samo tražio da maturanti dobiju napovoljniju ponudu. Drugo, protivio sam se da proslava mature bude u vreme kada je u celoj zemlji bio dan žalosti zbog žrtava poplava, kaže Hazbo Mujović.

Tahirović međutim objašnjava da proslava nije održana u vreme žalosti, kao i da je on imao najpovoljniju ponudu. Kasnije je sam pomogao maturantima jer im je mnoge usluge ustupio besplatno.

 

Danas

Facebook komentari

2 comments

  • BACO MİSLİ DA SVE MOZE NA SİLU İ ”SA PARAMA” GODİNAMA KORİSTİ TAJ PARK KAO DA JE NJEGOVO LİCNO VLASNİSTVO İ PUNİO SVOJE DZEPOVE A SADA Bİ HTEO DA PROSİRİ SVOJ LOKL İ NA PARK PA SVE DO ULİCE…..CİNİ Mİ SE DA JE OVOG PUTA NAİSAO NA COVEKA KOGA NE MOZE DA POTPLATİ İLİ ZASTRASİ SVOJİM GRUBİM PONASANJEM İ NE OSTAJE MU NİSTA DRUGO NEGO DA BLATİ NASEG PREDSEDNİKA….Mİ KOJİ SMO RASLİ İ DRUZİLİ SE SA NASİM PREDSEDNİKOM ZNAMO KAKAV JE POSTENJAK NAS PREDSEDNİK ZATO GA İ PODRZAVAMO İ PODRZAVACEMO GA UBUDUCE DA Bİ SVİ GRADJANİ BİLİ JEDNAKİ PRED ZAKONOM PA BİLİ OVİ SİROTİNJA RAJA İLİ NEKİ TAMO ”PRİVREDNİCİ”….

    • hmmm a cime je to koristio godinama park?
      izvini ali ja hazba nisam znao dok nije postao predsednik, a kod baca sam u lokalu odrastao, a ti da si neko carsijsko dijete i ti bi odrastao uz baca, piceriju, dugu i upitnik. nesto sto je poslednjih 30 godina gradjeno i radilo.
      ja bi se prije upitao za vivu i tokovice, kako oni mogu da zauzmu pola trotoara i ko je njima dao prava da zauzmu u centru grada pola trotoara.
      sta baco radi privatno, to mene ne zanima, za to postoje ustanove koje su tu da to provere i donesu odredjene zakljucke, ali ja za njihove licne prepirke ne marim niti me zanima.
      Uvijek cu otici kod baca na kafu i popiti pice, jer je to deo mene, moje mladosti. a privatnost me ne zanima ni njegova a jos manje hazbova.

Leave a Reply