Fiko Hamidović o trenutnom stanju azilanata u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Koordinator Centra za azilante u Sjenici Fiko Hamidović rekao je danas da je u ovom centru trenutno smešteno 45 azilanta, a da njihov broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba.



Hamidović je rekao da ovaj centar može da prihvati 150 azilanata, a da su do sada imali najviše 120 i to u zimskom periodu. 

On je pojasnio da je sada broj azilanata u Sjenici smanjen upravo zbog letnjeg perioda, jer veliki deo njih odlazi u neku od zapadnih zemalja.

“Opština Sjenica nema finansijskih izdvajanja za boravak azilanata, kao ni jedna druga opština u Srbiji gde se nalaze prihvatni centri. Vlada Republike Srbije ima poseban budžet odakle se izdvajaju sredstva za izbeglice, a taj iznos jednak je za sve centre srazmerno broju lica koja u njima borave”, istakao je Hamidović.

On je naglasio da u cenu boravka azilanata nisu uključeni samo utrošci novca za njihov smeštaj, već i nadoknade osobama koje u centrima rade na održavanju higijene, fizičkog obezbeđenja i drugih poslova.

Pre nego što azilanti dobiju smeštaj u ovom centru, dužni su da sjeničkom SUP-u podnose zahtev za azil.

“Nakon dobijanja smeštaja, policijski službenici od azilanata uzimaju izjave u kojima oni navode razloge zašto su zatražili azil u našoj zemlji. Azilantma je dozvoljeno da iz centra budu odsutni 72 časa, a ako se u tom roku ne jave gube pravo na smeštaj u ovom gradu, a u obavezi su da napuste zemlju”, rekao je Hamidović.

On je dodao da je Sjenica jedino mesto u regionu gde se izbeglicama nudi hotelski smeštaj, jer je Centar za azilante smešten u hotelu “Berlin”.

D.Selmanović
stopljus

Facebook komentari

One thought on “Fiko Hamidović o trenutnom stanju azilanata u Sjenici

Leave a Reply