Intervju sa spasiocima iz rezervata UVAC, koji su bili u Obrenovcu (Video)

Video, Vijesti 2014

Spasioci iz rezervata UVAC - www.SJENICA.com

Iz Sjenice i Nove Varoši, osmorica mladih ljudi, zaposlenih u rezervatu Uvac, čim je Obrenovac poplavljen uputili su se tamo sa četiri čamca. Prešli su 340 kilometara i dve noći i dan neprekidno spasavali građane Obrenovca iz vode.
Među onima koji su spasavali Obrenovčane bila je i grupa čuvara Rezervata prirode Uvac i ribolovaca iz Nove Varoši i Sjenice. Za dve noći i jedan dan iz potopljenih domova spasili su više od 1.000 ljudi

Za njih kojima su vode Zlatarskih jezera drugi dom, a stalni posao briga o prirodi i nebeskim gospodarima beloglavim supovima nije uopšte bilo dileme da spakuju noću četiri čamca i pođu 340 kilometara ka Obrenovcu.
Marko Obućina šef čuvarske službe Rezervata Uvac kaže da se cela čuvarska služba prijavila.
“Druga ekipa ostala je ovde da nas smeni ako više ne budemo mogli da izdržimo, jer nismo znali ni gde idemo ni koliko ćemo ostati. Prolazili smo svi nekada kroz Obrenovac, ali taj prizor grada pod vodom, čak i mi koji smo po ceo dan na vodi ne možemo nikad zaboraviti”, kaže Obućina.

Čitaj još:  Poljoprivredni sajam u Sjenici 2012 (VIDEO)

“Firma nam je spremila motore, građani dali svoje čamce, jer smo znali odmah šta nam treba da mogu jedino vojni desantni čamci”, kaže Goran Bjelanović čuvar u Rezervatu Uvac.
Igor Šunjevarić ribolovac iz Jasenova-Nova Varoš kaže da nisu imali vodiča pa su krenuli za ostalim čamcima i spasavali ko ih je zvao, a da su ljudi bili na terasama i krovovima.

“To je bilo nezamislivo, dok nismo videli nismo verovali. Bukvalno ceo grad pod
vodom, spasavali smo ljude kroz prozore, unosili u čamce”, kaže Duško Gojgić-ribolovac iz Kućana-Nova Varoš.
“U čamac smo stavljali po petnestak ljudi, nismo stajali od pola šest kad smo krenuli i nismo gasili motore”, dodaje Obućina.

Odmah po povratku nastavili su redovan posao, pa za televiziju nisu mogli svi da se okupe i zato u ovu priču dodaju i Miloja, Mustafu, Ratka, Milomira.
U kraju gde priroda zna da bude surova navikli su da se bore i pomažu u smetovima i zaleđenom jezeru, a sada i protiv vodene stihije. I misle da sve to normalno ide i uz njihov posao čuvara prirode, a da su ovog puta najveći heroji ipak bili Obrenovčani.

Čitaj još:  Prirodne lepote Sjenice / Planinari šetaju do Jelenka (Video)

RTS

Facebook komentari

One thought on “Intervju sa spasiocima iz rezervata UVAC, koji su bili u Obrenovcu (Video)

Leave a Reply