Bosanski jezik i u sjeničkoj gimnaziji

Vijesti 2014

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je da je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislav Jovanović danas potpisao akt kojim počinje pripremna nastava i na bosanskom jeziku u Gimnaziji u Novom Pazaru, Sjenici i drugim srednjim školama od drugog polugodišta tekuće školske godine.
Pripremna nastava na bosanskom jeziku počinje od 20. januara u dva odeljenja prvog razreda u gimnaziji u Novom Pazaru, dva odeljenja prvog razreda u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru, četiri odeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Tutinu i u dva odeljenja prvog razreda u Gimnaziji “Jezdimir Lović” u Sjenici.

“Posle sastanka održanog sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u utorak, 14. januara, u nadležnom ministarstvu, a u interesu održavanja kontinuiteta nastavnog procesa i sprečavanja uskraćivanja učenika u sticanju neophodnih znanja predviđenih nastavnim planom i programom, data je saglasnost da se sprovodi pripremna nastava na bosanskom jeziku u četiri obrazovno-vaspitne ustanove do kraja nastavne 2013/14. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

“U skladu sa zakonom i utvrđenim principima prava na obrazovanje svakog učenika na maternjem jeziku, tokom drugog polugodišta, posle odgovarajuće pripreme, biće raspisan jedinstven konkurs za sve škole koje pripadaju obrazovnom sistemu Srbije”, ističe se u saopštenju.

Nastava na bosanskom jeziku se od 2. septembra 2013. godine nesmetano odvija u 35 osnovnih škola u Sandžaku, a pored ispunjenih zakonskih uslova nije počela u sjeničkoj i novopazarskoj gimnaziji.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Mujo Hamidović iz Sjenice poginuo na sirijskom ratištu

Leave a Reply