Dom zdravlja u Sjenici dobio automobil od turske “TIKA”-e

Vijesti 2013

Generalni direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) Serdar Cam predao je donaciju sedam vozila hitne medicinske pomoći za šest općina u Sandžaku, javlja agencija Anadolija.

Svečanoj primopredaji ispred zgrade Centra kulture u Novom Pazaru prisustvovao je generalni direktor TIKA-e, prva dama Srbije i predsjednica Fondacije koja nosi njeno ime Dragica Nikolić, zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutrašnje i vanjske trgovine i komunikacija Rasim Ljajić, turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, šef TIKA-inog Odjela za Balkan Ali Maskan, šef TIKA-inog Ureda za ljudske resurse i podršku Gokcan Kalkan, te koordinator TIKA-e za Srbiju Emrah Ustaomer i brojni drugi gosti i građani.

Generalni direktor TIKA-e Cam je, u obraćanju prisutnima, izrazio zadovoljstvo posjetom i realiziranim projektom u Srbiji. On je podsjetio da se u okviru posjete u Beogradu sastao i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i da je i s njim podijelio svoje zadovoljstvo boravkom u zemlji sa kojom Turska ima duboke historijske veze.

Istakavši da je Balkan u prošlosti bio pominjan u kontekstima sukoba i tragedija, Cam je kazao da budućnost ove regije mora biti obilježena tolerancijom i prijateljsvom. On je naglasio da će i učinjeni napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji uveliko pomoći stabilsnosti cijelog regiona.
Zahvalivši se prvoj dami Srbije Dragici Nikolić na pruženoj podršci pri realizaciji projekta pomoći zdravstvenom sektoru, Cam je kazao da je donacija sedam vozila hitne medicinske pomoći veoma važna, te se pomolio “da nikom ne zatreba, ali da se nađe”.

Srbijanski ministar Ljajić se također obratio prisutnima i istakao kako TIKA ne pomaže samo Srbiji već svim zemljama regije te se tim povodom zahvalio direktoru TIKA-e Camu i turskom ambasadoru Bozayu. On je istakao da će se i u budućnosti raditi na unapređenju odnosa između dvije zemlje na svim poljima.
U okviru projekta koji je TIKA realizirala, šest općina Sandžaka su dobile ukupno sedam vozila hitne pomoći. Vozila su dobile Hitne medicinske službe u Sjenici, Novoj Varoši, Tutinu, Priboju, Prijepolju i dva vozila u Novom Pazaru.

Facebook komentari
Čitaj još:  Izbori 2016: Branko Ružić (SPS) u Sjenici (Video)

Leave a Reply