PSD Zmajevac – Majski obilazak Ledene pećine

Video, Vijesti 2013

Zmajevci sjenica

Poslednja nedelja u maju mesecu je rezervisana za obilazak Ledene pećine. Kao i do sada, planinarsko-speleološkom društvu „Zmajevac“ gosti pri prolasku kroz pećinu su bili prijatelji iz Novopazarskog planinarskog kluba „Sandžak“. Planiran je prolazak kroz Ledenu pećinu, ulaskom u Ušački pećinski sistem u ataru sela Lopiže, prolazak dela Ušačke pećine, obilazak lokaliteta Bezdan i prolazak kroz Ledenu pećinu celom dužinom. Nakon izlaska iz pećine, na Sjeničkom jezeru, a u povratku je bilo planirana vožnja čamcem.

Akcija je protekla uspešno. Prolazak kroz pećinu je bio uspešan, bez nekih neplaniranih dešavanja. Ono što smo konstatovali kao plansko oštećenje pećine od strane čuvara Rezervata „Uvac“, a na šta su oni ponosni, biće iskorišćeno za priču koja sledi.

Po izlasku iz pećine usledile si neprijatnosti, a koje nam je priredio tim čuvara Rezervata. Zaboravljajući na tu ljudsku dimenziju, uz cično i oholo ponašanje, čuvari su napravili ambijent zatvora, jer nisu hteli da otvore kapiju i dozvolili su da se preskačemo preko ograde, a sve to je praćeno podsmejavanjem i fotografisanjem. Tačno je da nismo ispoštovali papirološku proceduru, jer su do sada usmeni dogovori bili dovoljni, ali dovođenje ljudskih života u opasnost je nešto potpuno drugo.

Čitaj još:  Velika ulaganja telekoma

Zbog sveopšte akcije sprečavanja našeg obilaska pećine, čuvari su se postarali da po nas ne dođe ni čamac, već smo bili prinuđeni da se penjemo vertikalno naviše, od izlaska iz pećine do lopižanskog vidikovca, odakle smo se pešice uputili ka mestu gde su nas čekala vozila. Uspon je nebezbedan, zbog pokretnog kamenja, ali čuvari su rešili da pokažu svoju tvrdu liniju otpora. U blizini Bezdana, u ataru sela Lopiže, džipovima su stigli i ostali čuvari Rezervata, u pratnji direktora Bjelića. U oholost su (valjda) želeli da pokažu da je „neautorizovan ulazak na teritoriju Rezervata“ veći prekršaj od otimanja teritorije, zabrane kretanja i omalovažavanja. To su želeli da pokažu i pozivanjem policije, širenjem laži među građane Sjenice, što neka im je na časti i neka samo pokazuje kakvi su to ljudi.

Čitaj još:  Andrej Maričić bio gost planinarima "Zmajevac" (Video)

Ovo dešavanje je bilo okidač, kap koja je prelila čašu, za pokretanje niz aktivnosti koje će za cilj imati rešavanje problema odnosa Rezervata „Uvac“ i Sjenice uopšte.

Facebook komentari

Leave a Reply