Da li će biti “Solarnog Parka” u Sjenici

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Vijesti 2013

Da predizborna kampanja pravi čuda, te da nema cijenu jos jedan mandat u udobnim partijskim foteljama i kancelarijama, najbolje nam pokazuju futuristički projekti vladajuće koalicije, kojima bi pozavidele i najrazvijenije ekonomije svijeta.
Za planirani solarni park bilo je potrebno 3.000 hektara, što je površina od pet puta šest kilometara, a kako je bilo veoma teško naći u komadu toliko zemljište s jednim vlasnikom, projekat je trebalo biti izveden na 10 do 20 lokacija na Pešteru i u Sjenici.

Gradnja najvećeg solarnog parka u Evropi trebalo je da počne krajem maja na jugu Srbiji. Međutim, taj posao investitor odlaže do jeseni, jer, kako kažu, nemaju lokaciju. U ministrstvu energetike poručuju da su ponudili listu zemljišta čija je površina 10 puta veća od tražene.

Projekat od hiljadu megavata, vrijedan 1,28 milijardi eura – jedan je od najvećih i u svijetu pa je sibolično nazvan – “Jedan giga”. Solarni paneli neće biti na jednoj već nekoliko lakoacija a prvobitno su pominjane tri: područje Vranja, Dimitrovgrada i Pirota. U Minisarstvu energetike kažu da su svoj dio posla ispunili.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, kaže da je država investitoru dostavila listu sa 30 hiljada hektara površina u južnoj i centralnoj Srbiji i da se očekuje “dalje postupanje investitora”.

Čitaj još:  Ulaganje u visoko obrazovanje (Video)

“Sada je na investitoru da detaljno, selektuje pomenute parcele. Podsjećam da u ugovoru stoji tri hiljade hektara. Znači država je omogućila uvid u 30 hiljada parcela i izložila prema određenim kriterijumima investitoru tako da očekujemo dalje postupanje investitora”, ističe Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike.

Investitor, koji je sa Vladom Srbije potpisao obavezujući Ugovor, tvrdi da su pregledali sve ponuđene parcele i ponovo uputi zahtjev za nove lokacije.

Alesio Kolusi, direktor “Sekjurum ekviti partersa” kaže da projekat kasni zbog problema koji su iskrsli i da je od 30 hiljada hektara koje je država ponudila većina nepogodna za solarne panele.

“Teren nije pogodan zbog položaja, nivoa zemljišta. Nažalost, samo 135 hektara je moglo da se iskoristi za taj projekat. Mi smo zaiteresovani i za napuštene kopove Kolubare i Kostolca, koje smo i posjetili na poziv Ministarstva”, objašnjava Kolusi.

Za izgradnju solarne elektrane predviđeno je isključivo nepoljorivredno, zapušteno zemljište, ali koji mora zadovoljavati više kriterijuma – od klimatskih do infrastrukturnih.

Čitaj još:  Pronašli tragove udate ljubavnice na mestu brutalnog ubistva

Srbija ima idealne uslove za korišćenje solarne energije jer je sunčevo zračenje čak 40 odsto veće od centralnoevropskog prosjeka. Najbolje su lokacije na jugu Srbije jer imaju i najviše sunčanih dana.

“Sekjurum ekviti parters” obavezao se da neće tražiti ni posticajne tarife države za proizvedenu struju. Godišnje se od te investicije očekuje oko 30 miliona eura prihoda u budžetu. Ranije je najavljivano da bi uz taj posao Srbija mogla da dobije i tri nove fabrike za proizvodnju solarne opreme.

(Sandzak-x.net)

Facebook komentari

Leave a Reply