Kvalitet sjeničkog mleka osvojiće tržište

Opstina Sjenica, Vijesti 2013

Predstavnici Pešter agro klastera istakli su tokom predstavljanja akcionog plana za ovu godinu da će svoje buduće poslovanje bazirati na kvalitetu i specifičnosti mleka i mlečnih proizvoda, što je i njihova glavna prednost u odnosu na ostale proizvođače.

Pešter agro klaster koji okuplja devet proizvođača i prerađivača mleka sa teritorije Novog Pazara, Sjenice i Tutina osnovan je sa ciljem oporavka i razvoja poljoprivrede ovog dela Srbije.

Predsednik Upravnog odbora klastera Esad Holić kaže da su se proizvođači i prerađivači mleka sa ovog područja udružili u pravom trenutku i da sada na najbolji način mogu iskoristiti prednosti zdravih proizvoda sa Pešteri.

“Svedoci smo ovih dana velike afere oko procenta aflatoksina u mleku. Analiza mleka članica klastera pokazala je da je ono izuzetno kvalitetno, a kako naši kapaciteti trenutno ne prelaze 100t mleka dnevno, jasno je da ćemo prilikom izlaska na tržište akcenat staviti na kvalitet, a ne na kvantitet”, rekao je Holić.

Čitaj još:  EVAKUACIJA: U Hali sportova navodno postavljena bomba!

Plan Pešter agro klastera je da se tokom narednih godina unapredi tehnologija i sistem proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, kao i da se zbog kvaliteta i specifičnosti, ti proizvodi sa Peštera brendiraju.

Menadžer klastera Ertan Bogućanin istakao je i da će članovi klastera zajedno nastupati na lokalnom i međunarodnom tržištu, posećivati sajmove i raditi na unapređenju poslovanja.

“Klaster ima veliki potencijal da postane ključni pokretač agrobiznisa u ovom delu zemlje. Naš cilj je da unapredimo proizvodnju i preradu mleka i mlečnih proizvoda, privučemo strane investicije, dobijemo olakšice i subvencije, kao i da zaštitimo geografsko poreklo jedinstvenih proizvoda sa ovog područja”, izjavio je Bogućanin.

Grad Novi Pazar je aktivno podržao osnivanje Pešter agro klastera, a prema rečima pomoćnika gradonačelnika Faruka Suljevića, ovaj vid udruživanja je veoma dobar način za jačanje privrede i samim tim smanjenje nezaposlenosti u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Čitaj još:  Asmir Kolašinac treći u Evropi

Osnivanje Pešter agro klastera inicirala je Agencija za ekonomski razvoj Sandžaka SEDA, a finansijski je podržala Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama PROGRES.

PROGRES će finansirati poslovanje klastera u narednih devet meseci, a obezbeđena su i sredstva od 220.000 eura za izgradnju i formiranje Centra za razvoj agro biznisa na Pešteri.

Facebook komentari

Leave a Reply