Mikailo Mica Kalicanin

Mića Kaličanin – Intervju

Intervju, Sjenica vesti, Vijesti 2012

Sjenica – SPS je jedina politička partija iz srpskog bloka koja je na prošlim izborima prešla cenzus i osvojila četiri odbornička mandata. Predstavnik te partije, Mikailo – Mića Kaličanin, koji u Sjenici obavlja funkciju pomoćnika opštine za infrastrukturu, kaže da ta partija nije samo srpska i da je i u prošlom mandatu sa jednim odbornikom pokzala istrajnost i odgovornost, što su građani Sjenice prepoznali i iskazali kroz izborni rezultat.

– SPS nije poltička partija samo srpskog naroda. U SPS je značajan broj i pripadnika bošnjačkog naroda sa tendencijom povećanja broja što samo po sebi govori da raste ugled SPS u Sjenici. Naravno SPS je na prošlim izborima dobila najviše glasova od srpskog naroda i na to je ponosna, ume to da ceni i svesna je da je to i ogromna obaveza iz koje proizilaze i zadaci SPS u narednom periodu. SPS je i u prošlom mandatu sa jednim odbornikom pokazala, pre svega, istrajnost i odgovornost u ostvarivanju opravdanih zahteva koje je pred nju postavlajo i srpski narod ali i svi građani naše opštine.

Putna infrastruktura je poslednjih godina prioritet razvoja Sjenice, i na tom planu je dosta urađeno. Šta se može očekivati u narednom periodu, odnosno kakva pomoć se može očekivati od države, s obzirom na vodeću poziciju SPS-a na republičkom nivou?
– U putnoj infrastrukturi u našoj opštini je dosta urađeno i uradiće se u narednom periodu. Međutim, novo vreme nosi i nove izazove. U Sjenici je sada najveći probem nezaposlenost mladih ljudi u svim oblastima. SPS će pokušati da sa partnerima u lokalnoj samoupravi pripremi dobre projekte, kako bi uz pomoć republičke vlade stvorili mogućnost za dolazak investitora u Sjenicu da se zaposli bar 500 mladih ljudi. Znamo da ovo nije lako .To košta najmanje 50 miliona evra. Ali mi moramo imati fabrike, pogonone iili druge privredne objekte kroz koje će se implementirati ona bogatstva koja imamo, a imamo pre svega mlade ljude koji su željni posla, velike resurse u poljoprivredi, velike mogućnosti za rad mlih i srednjih preduzeća. Mišljenja smo da ova lokalna vlast u Sjenici ovo pitanje mora da istakne u prvi plan.




Šta su ključni problemi u ovoj opštini i kako vidite njihova rešenja?
-Velika nezaposlenost pre svega mladih ljudi; ekonomska zaostalost; neiskorišćenost resursa koje imamo; nedefinisanje statusa ove opštine u svakom pogledu. U tranziciji naša opština je ostala bez Kombinata „Pešter“, ali i drugih veoma uspešnih firmi „Vesna“, „Napredak“, „Novogradnja“, ATP, TK „Raška“, izostali su dobri socijalni programi, a ništa novo se nije razvilo u meri koja odgovara kapacitetima ove opštine.Svako dobro rešenje u privređivanju u Sjenici jačaće i osnovu za različite oblike nadgardnje.

Čitaj još:  PSD Zmajevac - obilazak Sopotnice

Da li je, po vašem mišljenju, vladajuća koalicija u prošlom sazivu uspešno završila mandat i da li ste zadovoljni saradnjom u aktuelnom sazivu?
-Prošli mandat vladajuće koalicije je najbolje ocenjen na izborima. Aktuelan saziva nove skupštine zasada samo obećava. Da li će se razviti saradnja za bolje sutra u Sjenici u mnogome će zavisiti od dogovora stranaka u vladajućoj koaliciji. Na rad prve skupštinie odbornički klub SPS ima ozbiljne primedbe posebno kada su u pitanju, naprimer, rebalans budžeta ili uvođenje novog samodoprinosa u MZ u gradu. Smatramo da svako pitanje mora da se temeljno i sadržajno pripremi, prikažu kroz cenu koštanja i onda dostavi skupštini na razmatranje i usvajanje. Mislimo da se dobra saradnja u aktuelnom sazovu može ostavriti. Mi ćemo učiniti sve da tako i bude.

Čitaj još:  Vlada Srbije i dozvola za izgradnju termoelektrane u Štavlju

Protiv spomen obeležja kontraverznim ličnostima
* Šta mislite o planu BNV u vezi obeležavanja, odnosno postavljanja spomen ploča u blizini objekata gde su živeli i radili znameniti Bošnjaci? Jedna takva ploča postavljena je i u Sjenici.
– Ovo pitanje je za SDA i SDP koje imaju većinu u vladajućoj koaliciji u Sjenici. Međutim, SPS smatra da su saradnja tolerancija i zajednički i komšijski život Bošnjaka i Srba najvažniji uslov očuvanja stabilnosti, života i rada i druženja u Sjenici. Tako je uvek bilo i biće . I tako je i najlepše i najbolje za sve koji ovde žive, dolaze, odlaze, putuju… Poštujući i gajeći sve postulate u duhu tolerancije i poštovanja stavova drugih otvoreni smo za saradnju sa svima pa naravno i sa BNV. SPS je stranka levice i protiv postavljanja spomen obeležja za sve one ličnosti oko kojih su kontroverze, i koje nisu prihvaćene od svih. I Bošnjaci i Srbi na ovim prostorima imali su ljude velikane koji su svojim primerima dali neprocinjivo mnogo za zajednički život na ovim prostorima. Na njih treba čuvati uspomenu, njima treba davati spomen obeležja prvenstveno zbog nas i našeg zajedničkog života.

Facebook komentari

Leave a Reply