Odbornici Nove Srbije i radikali nezadovoljni izborom Opštinske izborne komisije

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Vijesti 2012

Skupština opštine Sjenica je na prvom ovogodišnjem zasedanju, koje je najavljeno kao potencijalno poslednje u ovom sazivu, usvojila odluku o imenovanju nove Opštinske izborne komisije. To pitanje je oduzelo najviše vremena sjeničkim odbornicima. Nakon duže diskusije, pauza i konsultacija usvojena je konačna odluka o sastavu Opštinske izborne komisije koja ima jedanaest članova. Nezadovoljni takvom odlukom, sednicu su napustili opozicioni predstavnici srpskog bloka.

U nastavku, usvojena je i odluka o rebalansu budžeta, prihvaćen je i Lokalni akcioni plan za razvoj omladinskog preduzetništva. Između ostalog, Skupština je usvojila i novi predlog naziva ulica u Sjenici, a Predškolska ustanova „Jela Jovanović i Emina Bučan“, preimenovana je u „Maslačak“.

Po četiri člana Opštinske izborne komisije pripalo je dvema najbrojnijim odborničkim grupama, SDA, odnosno Bošnjačkoj listi za evropski Sandžak koja ima 14 odbornika, i koaliciji okupljenoj oko SDP koja, uz dva pridužena odbornika Lige za Sjenicu i G17plus, takođe ima 14 odbornika. Za predsednika i zamenika OIK, na predlog SDA imenovani su Amel Papić i Šućro Džeko, dok su na predlog SDP-a za sekretara i zamenika imenovani Muriz Hasić i Denisa Haznadarević. Opozicionim odborničkim grupama, Narodnom pokretu Sandžaka, kojem se pridružila i GG „Dosta je“, i koji zajedno imaju pet odborničkih mandata, DSS-u sa tri, i Jedinstvenoj listi SPS, NS i SRS sa takođe tri odbornička mandata, pripao je po jedno mesto. Problem je međutim nastao kod predloga Jedinstvene liste, koja je pravno, ali ne i formalno jedinstvena, jer SPS sa te liste učestvuje u vlasti. Tako je, na predlog ovlašćenog predlagača, Momira Kovačevića, iz reda Nove Srbije, imenovan član, dok je za zamenika člana ispred ove odborničke grupe prihvaćen predlog vladajućeg SPS, uz pravno tumačenje načelnika Opštinske uprave u Sjenici, Muriza Hasića, da takva odluka ne može imati pravnih smetnji.

Čitaj još:  PSD Zmajevac - marš u dužini od 18 km

Na kraju sednice, predsednik opštine Sjenica, Muriz Turković (SDP) i njegov zamenik, Hazbo Mujović (SDA), zahvalili su odbornicima i koalicionim partnerima na saradnji, uz želje da takva saradnja bude nastavljena i nakon izbora. Bilo ovo poslednje skupštinsko zasedanje pre najavljenih izbora ili ne, aktuelni saziv lokalnog parlamenta Sjenice pamtiće se po brojnim prekompozicijama vlasti, kombinacijama svako sa svakim, i činjenici da ne postoji ni jedan legitimno izabrani predstavnik bilo koje parlamentarne političke partije u ovoj opštini, koji se nije oprobao u vlasti. Poslednja vladajuća koalicija: SDA, SDP, DS, G17plus i SPS, sa 29 od ukupno 39 odbornika, potrajala je duže od godinu dana.

Čitaj još:  Vlada nezainteresovana za Termoelektranu kod Sjenice

Razumeli smo se pogledom

– Mislim da smo uradili mnogo i da nam predstoji još mnogo toga dok se izbori završe. A nakon izbora, ako mi budemo pobedili i nastavili ovakvu saradnju, Sjenica će biti sasvim drugačije mesto, koje će ličiti na grad, rekao je Turković. On je posebnu zahvalnost uputio svojim saradnicima, predsedniku Skupštine Zorniću i svom zameniku Mujoviću. „Sa njima sam imao fantastičnu saradnju. Razumeli smo se pogledima. To pokazuje i stanje u ovoj zgradi gde, prvi put, svi rade opušteno, relaksirano i odrađuju svoj posao kako najbolje može“, rekao je Turković.

Facebook komentari

Leave a Reply