Sjenica turizam

Sajam Turizma Beograd 2011

Vijesti 2011

Nakon prve uspene prezentacije turističke ponude, u svetu jedinstvene Sjeničko-pešterske visoravni, na prošlogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, Sjenicu je, tokom 2010.godine, posetilo 20 hiljada turista.

Sjenica turizamJedna od najmlađih turističkih organizacija u Srbiji, Turistička organizacija Sjenice, pojavila se i na ovogodišnjem Sajmu sa ciljem da privuče još veći broj turista, uz još potpuniju turističku ponudu, koja se bazira na realnim osnovama, to će, kako se očekuje, polako ali sigurno, od ove opštine napraviti prepoznatljivu destinaciju na turističkoj mapi Srbije.

Drugi sajamski nastup, iako raznovrsniji ali i skromniji, prema rečima sjeničkih prezentera, privukao je veću pažnju posetilaca, u odnosu na prošlogodišnji Sajam, to ukazuje na činjenicu da sjenički turistički potencijali postaju sve popularniji. Sve se više uviđa da zdrava hrana, Sjeničko jezero i ostale prirodne lepote i retkosti, koje jesu najpopularnije, nisu jedine posebnosti ovog kraja. Kao svojevrsna vazdušna banja na preko 1000 metara nadmorske visine, Sjeničko-pešterska visoravan, koju karakterišu i multietničnost i lepota različitosti, ima potencijala za razvoj, kako rekreativnog i sportskog, tako i kulturnog turizma.

Pored proizvođača hrane prepoznatljivog kvaliteta, na štandu Turističke organizacije, predstavili su se i Udruženje građana ”Sandački ćilim”, sa zanimljivim rukotvorinama sjeničkih domaćica. UTD ”Borići”, sa renoviranim i proširenim smeštajnim kapacitetima, koji, uz poznatu gostoprimljivost ljudi, nude posetiocima sve savremene ugodnosti za prijatan boravak u ovom kraju, ali i novoosnovano Automobilsko sportsko društvo ”Pešter”, u čijoj organizaciji je nedavno održana manifestacija takmičarskog karaktera pod nazivom ”Beli karavan terenskih vozila Pešter Uvac 2011”, u kojoj je učestvovalo 36 terenskih vozila sa preko stotinu gostiju iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Čitaj još:  U Sjenici 600 korisnika Crvenog krsta

Na prezentaciji sjeničke Turističke organizacije, održanoj drugog dana Sajma, posetioce je pozdravio i poželeo dobrodošlicu direktor, Murat Garibović. On je tom prilikom rekao da je glavni cilj ove organizacije, uspostavljanje partnerskih odnosa sa D.o.o. Uvac, u smislu da ovo društvo nastavi da vodi brigu o beloglavim supovima i očuvanju prirode, a da Turistička organizacija u značajnijoj meri preuzme obavezu organizovanja turističkih poseta Sjeničkog jezera. Garibović je takođe istakao zimske sportove, kao svojevrstan brend sjeničkog kraja, koji će, kako je rekao, započetom izgradnjom Zimskog centra u Žarima, upotpuniti u značajnoj meri turističku ponudu Sjenice. Na prezentaciji je govorio i Miroslav Račan, direktor Turističke organizacije Zapadna Srbija, čiji je sjenička Turistička organizacija član od 2009.godine. Ističući pozitivne ocene zajedničkog sajamskog nastupa Zapadne regije, Račan je tom prilikom izjavio: ”Regionalnim nastupom težimo da objedinimo turističku ponudu, pre svega planinskog turizma. Tema ovogodišnjeg nastupa je ”Aktivni odmor”. U tom smislu mi imamo ta da ponudimo, i nadam se da ćemo ove godine privući jo više, kako domaćih tako i stranih turista”, kazao je on.

Čitaj još:  Sajam zapoljavanja u Sjenici

Facebook komentari

Leave a Reply