meteroloska stanica zimi - sjenica - www.Sjenica.com

Jedna od blažih zima u Sjenici

Arhiva Vijesti 2010, Sjenica vesti, Vrijeme

Pre dva dana, u sredu, sa minimalnom temperaturom od minus 22 stepena, Sjenica je bila najhladnija u Srbiji. To je, reklo bi se, za najhladnije naseljeno mesto u našoj zemlji pa i šire, uobičajena pojava.

Neuobičajeno je međutim, da ta pojava ove godine i nije tako česta. Najniža temperatura ove zime izmerena je 21.decembra, kada je iznosila minus 23 stepena, a najniža temperatura zabeležena u januaru, koji prema višegodišnjim prosecima važi za najhladniji mesec u godini, iznosila je minus 16 stepeni.

Ako imamo u vidu činjenicu da je najniža temperatura od minus 38 stepeni, na Meteorološkoj stanici u Sjenici izmerena 26.januara davne 1954.godine, a da je najniža temperatura ikada, na prostorima nekadašnje Jugoslavije, zabeležena u Karajukića Bunarima kod Sjenice takođe u januaru, kao i da se i druge ekstremno niske temperature vezuju za najhladniji mesec u godini koji je ove godine topliji za čak dva stepena u proseku, prva polovina ove zimske sezone u Sjenici, sasvem sigurno će biti upamćena kao neuobičajeno blaga, sa nedostatkom, odnosno malim količinama snega i odsustvom ekstremnih temperaturnih minusa.

Čitaj još:  Političar zbog tuče uhapšen u Sjenici

Tek u drugoj polovini sjenička zima počinje da pokazuje svoje osnovne karakteristike. Prvi februarski dani počeli su ledeno, sa temperaturama konstantno ispod nule.




“Ono što karakteriše Sjenicu i sjeničku zimu, su te ekstremno niske temperature, kojih u ovoj sezoni do sada nismo imali. Tipična sjenička zima zapravo liči na ove prve februarske dane. Uslovi za niske temperature su, pre svega, dovoljna količina snega, čiji pokrivač trenutno iznosi 19 centimetara, zatim anticiklon i hladan talas, koji je prisutan na celom području, kao i tiho i vedro vreme. Ovih dana stvoreni su takvi uslovi; mirne, tihe, hladne i mrazne noći, sa dnevnim amplitudama u rasponu do dvadeset stepeni. Kada ovako tiho i vedro vreme potraje duži vremenski period, u takvim uslovima, iz dana u dan, temperatura se spušta za po par stepeni, i tako postaje sve hladnije”, rekao je za naš sajt, dežurni meteorološki osmatrač Meteorološke stanice u Sjenici, Hatib Hodžić. On je istakao da, iako je najniža februarska temperatura iznosila minus 33 stepena, prema najavama prognostičara za naredni period, najniža izmerena trećeg februara ove godine, zapravo bi trebalo da predstavlja “vrh ledenog brega” za ovaj mesec.

Čitaj još:  Najveće plate u Sjenici, najmanje u Priboju

Ipak, kada su u pitanju klimatski uslovi u sjeničkom kraju, pravilo je da nema pravila. U prilog tome govori i činjenica da je zvanična maksimalna visina snežnog pokrivača u Sjenici, izmerena u martu pre pet godina, kada je iznosila čak 73 centimetra.

Redakcija Sjenica.com

Facebook komentari

Leave a Reply