U Sjenici otvorena izložba akademskog slikara Ibrahima Redžovića

Arhiva vijesti 2008

Akademski slikar Ibrahim Redžović, koji živi i stvara u Kosovskoj Mitrovici, a poreklom je iz Sjenice, odlučio je da obeležavanje četrdesetogodišnjice svog umetničkog stvaralaštva, započne u svom rodnom kraju. U organizaciji Ustanove kulture Sjenice, izložba je svečano otvorena prošlog petka u restoranu ”Srbija”, a Sjeničani su svih ovih dana imali retku priliku da je posete i uživaju u delima ovog afirmisanog umetnika.

Ibrahim Redzovic - www.Sjenica.com

“Dvije su konstante u našim životima. Jedna su roditelji, a druga je zavičaj. Držim da je logično što akademski slikar Ibrahim Redžović započinje obilježavanje četiri duge decenije svoga umjetničkog rada upravo ovdje u svom rodnom gradu, u Sjenici. Smatram da je veoma dobro što je Ustanova kulture organizator ovog značajnog kulturnog događaja, ne samo za Sjenicu. Mogu reći i da mi je čast i zadovoljstvo, što sticajem srećnih okolnosti, i ja učestvujem u ovoj svečanosti”, rekao je prilikom svečanog otvaranja izložbe, istoričar kulture i književnik Faruk Dizdarević. Govoreći o autoru i njegovim delima, Dizdarević je, između ostalog istakao: “Četrdesetak artefakata na ovoj izložbi, samo su skroman dio autorovog brojnog opusa, nastalog tokom njegovog četrdesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva. Za protekle četiri decenije, Ibrahim Redžović je uradio, nacrtao i naslikao, stotine djela – čitav jedan svijet. Slikar izvanredne opservacije, nikad zadovoljan postignutim, težio je umjetničkom djelu u kome bi, svaki potez i svaki ton, imali svoje mjesto i značenje. U obilju slikarskih motiva koji su ga privlačili, uspio je da podvuče osobenosti svoga gledanja, što njegovom likovnom pismu daje originalnu crtu. Bez pretjerivanja i ustručavanja, možemo reći da je iza njega likovni opus, koji može zadovoljiti i oštrije kriterijume.
“Nigde lepše, nigde toplije, nigde plemenitije nego u svom zavičaju” – kaže autor. “Uvek sam u potaji želeo da u svome gradu otprilike okončam svoj radni vek. Biti u svome mestu i slaviti četrdesetogodišnjicu rada, meni kao umetniku, stvaraocu, pedagoškom radniku, mnogo znači. Jedanaest akademskih slikara, od kojih dvoica predaju na fakultetima likovne umetnosti, rezultat su mog četrdesetogodišnjeg pedagoškog rada, i zbog toga sam veoma zadovoljan.”

Čitaj još:  Kolektivni sunet u Sjenici - VIDEO

Izloženi crteži, grafike, ulja na platnu, privukli su pažnju brojnih posetilaca, koji su na njima pronalazili motive iz svog zavičaja. Ali posebno mesto i na ovoj izložbi imala je slika “Ajkula”, koja je na likovnim susretima u Muzeju voštanih figura u Londonu, osvolia prvo mesto. Nagrađena je sa 2000 evra, a njena vrednost je procenjena na 6000 evra. U izjavi za naš sajt, objašnjavajući simboliku nagrađene slike, autor je rekao: “Okean povezuje sve države sveta. Okeanom plovi ajkula, kojom sam simbolično prikazao države koje su učestvovale u NATO bombardovanju naše zemlje. Te države sam prikazao u ljudskom i životinjskom obliku, izražavajući tako njihovu psihologiju. Svaka figura ima u sebi nešto karakteristično: pakost, mržnju, bol, jed, lukavstvo i sve ono što su nam pričinile te velike države.” Takvu sliku, Redžović je odbio da proda u Londonu za 6000 evra, govoreći da će je radije ostaviti nekom muzeju u svojoj zemlji.

Čitaj još:  Sjenica opet podrhtava

Komentarisite vijest na forumu

Facebook komentari

Leave a Reply