Intervju: Mensur Gičević, zamenik predsednika opštine Sjenica

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Od sedam izbornih lista, koje ulaze u sastav lokalnog paralmenta, odnosno četiri koje čine vladajuću koaliciju, jedino GG ''Dosta je…'', koja je osnovana i registrovana 24.marta ove godine, predstavlja novu opciju na političkoj sceni Sjenice. Stekavši poverenje graÄ‘ana za relativno kratko vreme, ova nova opcija je u Skupštini Sjenice osvoila dva odbornička mandata od ukupno 39. Nosilac liste, po profesiji diplomirani inženjer poljoprivrede Mensur Gičević, graÄ‘anima poznatiji kao predsednik lovačkog udruženja ''Vrhovi'' – koji je, izgradnjom lovačkog doma, uspeo da ostvari dugogodišnji lovački san – na konstitutivnoj sednici Skupštine, izabran je za zamenika predsednika opštine Sjenica. Gičević smatra da će aktuelna vladajuća koalicija, opstati duže nego što neki procenjuju, i da će se, zdravom logikom odreÄ‘ivati prioriteti i iznalaziti kvalitetna rešenja.

 

– Pre održavanja izbora ja nisam bio politički aktivan. Istina, bio sam glasač stranke SDA. Jednostavno, nikad nisam ulazio u dilemu koga ću i kako da glasam. To je bila stranka za koju sam ja izlazio na izbore, završavao za dva minuta to što sam hteo da odradim i jednostavno me to nikad više nije ni zanimalo. Nagomilani, prevashodno komunalni problemi, one slike koje smo navikli da viÄ‘amo sa deponijama smeća na više lokaliteta, pa i u samom centru grada, dale su mi snage da pokušam i ja da uÄ‘em u izbornu trku, da svojim ličnim, i primerom ljudi koji bi pošli zajedno samnom u izbore, dokažem i pokažem da se može mnogo bolje i mnogo više.

Kažete da ste bili glasač stranke SDA. Ipak, naziv GG ''Dosta je…'', u odnosu na vladajuću SDA, zvuči više opoziciono. Kako to objašnjavate, odnosno čemu onda takav naziv i čega je to bilo dosta?
               
– Pa dosta je bilo i jednih i drugih, i SDA i SDP. Dosta je problema, potrebna su rešenja. Mi smo izbore odradili maksimalno korektno i profesionalno, uz sve elemente koji idu uz velike partije. Imali smo plakate, bilborde, flajere, radio i televizijsko pojavljivanje. Na našem plakatu je bilo, da kažem, par ružnih slika, koje su opominjale: dve sa gradskim smećem i jedna sa klaničnim otpadom. Prve dve su se odnosile na SDA, jer su oni u vreme izbora bili na vlasti, a treća na SDP i njihovog predloženog predsedničkog kandidata.

Čitaj još:  Predstavnici Islamske zajednice Sjenice, posetili porodicu Å aljić

Novoformiranu vlast čine čak četiri izborne liste. Da li Vi verujete da će takva koalicija funkcionisati i istrajati?
                
– Mi smo jedini novi na političkoj sceni Sjenice. Svi ostali su i ranije učestvovali u vlasti, bili povremeno opozicija ili pozicija. Što se tiče aktuelne koalicije, mi smo uspešno i vrlo brzo postigli dogovor o direktorima javnih preduzeća i ustanova, i ne postoji ništa što bi moglo da naruši neko naše jedinstvo. Mislim da se to i u gradu oseća, jer za kratko vreme ima dosta pozitivnih promena i pomaka, i ova vlast će trajati mnogo duže nego što neki predviÄ‘aju. Sloga, jedinstvo i želja za uspehom, je moto oko koga ćemo se svi okupljati. To će, na neki način biti i značajan podstrek da izdržimo sve što nas očekuje, i da napravimo jednu sliku, koja će biti mnogo bolja nego što je bila 11.maja ili 10.juna.

Vi dakle verujete u jedinstvo različitosti između četiri izborne liste u vlasti?
               
– Sama brojka od 20 odbornika čini sliku da smo prihvatili, mi sa dva, odnosno 3 puta dva, kao i oni sa 14 odbornika, da moramo da imamo isto zastupljen pristaup i da zajedničkom, zdravom logikom, odreÄ‘ujemomo prioritete. U ovoj koaliciji, gde je jedan, a ne dva, dovoljno da se sve ovo sruši, to je jedino moguće rešenje. Niko nikoga ne treba da se plaši kod dobijanja ili uzimanja nekih mesta u vlasti, i mi se nismo mnogo namučili kako ćemo to da podelimo, jer, svaki pojedinačni neuspeh je naš zajednički neuspeh. Našoj grupi je pripalo komunalno preduzeće – mi smo to tražili jer volimo izazove – i Ustanova kulture. Ja i sada svakodnevno obavljam razgovore sa odgovornima u tom preduzeću, i grad se čisti. Ne isključujem ni angažovanje predsednika opštine Nusreta Nuhovića, koji se maksimalno uključio u ovom delu. Predsednik Skupštine, Esad Zornić, koji sada nije u izvršnoj vlasti, takoÄ‘e je maksimalno raspoložen da pomogne oko nekih stvari sa kojima mi nismo bili upoznati. Postoji jaka želja svih nas, i samo to jedinstvo u htenju i želji će nam dati mogućnost da odradimo ono što i graÄ‘ani očekuju i žele da vide od naše Sjenice. Verovatno da svi mi potajno priželjkujemo da dobijemo i sledeće izbore, u ovom sastavu ili nešto izmenjenom, ukoliko se neko svojim radom istakne i ostvari bolji rezultat. U tom slučaju koalicija se sužava, jer ne očekujem da ona može i treba da se proširuje.

Čitaj još:  Prvi Sjeničanin na olimpijadi

Izgradnjom lovačkog doma, kao predsednik lovačkog udruženja ''Vrhovi'', uspeli ste da ostvarite višegodišnji lovački san, i graÄ‘ani Vas, verovatno zbog toga doživljavaju kao čoveka 'od akcije'. Da li ćete, sa pozicije zamenika predsednika opštine, uspeti da ostvarite približno jak utisak?
               
– Ja sam čovek koji, ne da voli probleme, nego neko ko voli da ih rešava. Put rešavanja problema, put do istine je uvek težak, mukotrpan. Kada je čovek uporan i istrajan, veće su šanse da uspe u tome. Ne obećavam ništa, znam samo da ću puno i predano raditi. Računam da nije teško učiniti da bude bolje od onoga što je bilo. Bitno je da to što započnemo, ostvari kontinuitet, i da graÄ‘ani steknu poverenje da će to tako ostati, odnosno da će biti mnogo bolje.

Ovu vijest možete komentarisati na forumu

http://www.sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1199

Facebook komentari

Leave a Reply